Annons

Det är Transportföretagens rapport Tempen på bussbranschen 2018 som kommer med siffrorna att 157 nya bussförare behövs till år 2020 i Jönköpings län. En anledning till att företagen har svårt att hitta nya förare att anställa är att de sökande inte alltid har rätt utbildning.

- Kvalitet driver rekrytering. En förutästtning för att vi ska lyckas utbilda fler bussförare är en kontinuerlig dialog mellan det offentliga och branschen så att relevanta och utbildningar av god kvalitet kan skapas, inom såväl gymnasieskolan som vuxenutbildningen. Och till detta behövs offentliga resurser till personer på regional nivå som leder, driver och utvecklar samverkan mellan politiska beslutsfattare, utbildningsarrangörer och branschen, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning, Transportföretagen, i ett pressmeddelande.

Annons

I Jönköpings län är 28 procent av de anställda över 60 år och 85 personer kommer gå i pension mellan 2018 och 2020. Dessutom är det svårt att få tag i personer med rätt körkortsbehörighet. Transportföretagen föreslår nu möjligheten att utöka det nya CSN-lånet till körkort för arbetssökande till att även omfatta C- och D-körkort.

- Genom att utöka behörigheterna samt vidga gruppen sökande till att även omfatta personer som studerar på vuxenutbildningen eller går på gymnasiet kan vi få fler behöriga bussförare. Det gynnar dessutom hela arbetsmarknaden eftersom det finns ett tydligt samband mellan jobb och körkort, säger Caj Luoma.

Det behövs i länet

”Tempen på bussbranschen 2018 – Jönköpings län”

Bussföretagen i Jönköpings l..

Det behövs i länet

”Tempen på bussbranschen 2018 – Jönköpings län”

Bussföretagen i Jönköpings län behöver anställa 157 bussförare mellan 2018 och 2020.

Bussföretagen i Jönköpings län behöver också anställa 8 mekaniker samt 7 trafikledare mellan 2018 och 2020.

31 procent av företagen i Jönköpings län har haft svårt att rekrytera bussförare under det senaste året. 80 procent av dem uppger att det är svårt att hitta personal med rätt yrkesutbildning.

Det råder brist på kvinnor i bussbranschen. 7 procent av de anställda bussförarna i Jönköpings län är kvinnor, vilket är under riksgenomsnittet som ligger på 14 procent.

28 procent av bussförarna i Jönköpings län är över 60 år.

I Jönköpings län förväntas 23 bussförare gå i pension under 2018 och 62 bussförare 2019–2020.