Priserna på bostadsrätter i Jönköpings län baseras på försäljningen av 517 bostadsrät..

Priserna på bostadsrätter i Jönköpings län baseras på försäljningen av 517 bostadsrätter under april-juni 2017. Tremånaderssiffran är en jämförelse med januari-mars 2017, sexmånaderssiffran med oktober-december 2016. Medelpriset är beräknat på överlåtelser gjorda under april-juni 2017.

Priserna på villor i Jönköpings län baseras på försäljningen av 561 villor under april-juni 2017. Tremånaderssiffran är en jämförelse med januari-mars 2017, sexmånaderssiffran med oktober-december 2016.

Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset för en villa är beräknat på överlåtelser gjorda under april-juni 2017. Rikssiffrorna för villor och bostadsrätter beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket.

Annons

Har du tänkt att köpa bostad? Då får du vara beredd att öppna den stora plånboken.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under det första halvåret 2017 har bostadsrättspriserna stigit med hela åtta procent i länet. En genomsnittlig bostadsrätt i regionen kostar nu drygt 1,6 miljoner kronor. I Jönköpings kommun är snittpriset strax över två miljoner, vilket innebär en ökning med fyra procent.

Även villapriserna har stigit. Den senaste sexmånadersperioden har villapriserna ökat med så mycket som tio procent och medelpriset ligger nu på dryga 2,1 miljoner i länet. För en villa i Jönköpings kommun är snittpriset lite mer än 3,5 miljoner. Det är en ökning med sju procent.

Nässjö och Värnamo toppar listan över de kommuner där ökningen varit som störst. Där har bostadsrätterna stigit med hela 14 procent det senaste halvåret.

Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

”Fortsatt hög efterfrågan”

– I Jönköping karaktäriseras bostadsmarknaden av en fortsatt hög efterfrågan på små bostäder medan trycket på stora lägenheter är mindre. Tempot på bostadsmarknaden har avtagit något under det senaste kvartalet, men det är vanligt för denna period. Priserna har nu balanserats till följd av både upp- och nedgångar vilket är naturligt och leder till en mer stabil marknad, säger Jan Windolf, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Jönköping, i ett pressmeddelande.

– Många säljare har höga förväntningar på slutpriserna och samtidigt är det många köpare som avvaktar med sina bostadsaffärer för att se vad som kommer att hända framöver. Utvecklingen är dock fortsatt mycket positiv i hela Jönköping. Näringslivet är på framfart och universitet fortsätter att växa vilket påverkar bostadspriserna positivt.

Inför hösten väntas med största sannolikhet fortsatta prisökningar både på villor och bostadsrätter.