Annons

I slutet av juli dömdes 32-åringen till fyra års fängelse av Göta hovrätt, som därmed sänkte tingsrättens straff med ett år. Brottsrubriceringen ändrades också från synnerligen grovt vapenbrott till grovt vapenbrott.

I likhet med tingsrätten ansåg hovrätten att vapnen är av särskilt farlig beskaffenhet och att brottet är av särskilt farlig art. Hovrätten har funnit att mannen tillhör den autonoma miljön (den våldsbejakande vänsterextremismen).

– Avgörande för om ett vapenbrott ska bedömas som synnerligen grovt är främst, enligt lag­stiftning och praxis, att det är fråga ett stort antal vapen. I detta fall handlade det om ett funktionsdugligt vapen och delar till fyra vapen som kunde sättas ihop efter vissa åtgärder. Detta har inte varit tillräck­ligt för att brottet ska bedömas som ett synnerligen grovt brott, sade hovrätts­rådet Christer Ganelind.

Annons

Vill bli frikänd

Mannen är inte nöjd med hovrättens dom utan vill bli frikänd. Han har hela tiden nekat till brott och förnekar även att brottet var brottet var ideologiskt motiverat. Nu har han överklagat domen till Högsta domstolen. Det är dock oklart om HD kommer att bevilja prövningstillstånd.

Det var i juni förra året som två inbrottstjuvar hittade automatvapen och polisuniformer i en container i Taberg. Under hösten fann man sedan fler vapendelar och ammunition i en väska på Bondberget.

Läs även: