Annons

Ett område på Kämpevägen fylldes av vatten efter en vattenläcka på fredagsförmiddagen. Foto: Peter Wilsson
Foto: Peter Wilsson
Foto: Peter Wilsson

Klockan 10.25 larmades SOS Alarm om att ett område vid Kämpevägen i Jönköping hade svämmats över. Enligt de första uppgifterna pumpades vatten upp ur två brunnar och på ett annat ställe i asfalten.
Med tanke på kylan är det glashalt på platsen.
– Det är en stor vattenläcka och mycket vatten har samlats. Det gör att det ser spektakulärt ut, mycket vatten har samlats på samma plats, säger Rolf Landin, enhetschef på Jönköpings kommuns VA-avdelning.

Avstängd för trafik
Vattenläckan inträffade i närheten av korsningen Kämpevägen/Herkulesvägen och den för med sig att Kämpevägen är avstängd för trafik mellan Viadukten och Jordbrorondellen.
Vattendjupet gör att inga fastigheter på sträckan kan nås. Både tekniska kontoret och räddningstjänsten jobbar för att åtgärda läckan så snart som möjligt, men någon prognos när arbetet är slutfört finns inte.

"Är under kontroll"
– Det är en bra fråga, jag skulle gissa på sen eftermiddag eller kväll, säger Landin.
– Läckan är under kontroll och vi har börjat jobbet med att reparera den. Vi ska gå ner och titta på vad som har hänt och därefter reparera den trasiga ledningen. Den är gammal och uttjänt.
Enligt Landin har minst en fastighet fått in vatten, men det kan vara fler än så.
De senaste dagarna har kommunen drabbats av ett tiotal driftstörningar, och det är inte en slump.
– Huvudorsaken till det är en kombination av gamla ledningar och att den kalla perioden har kommit in. Det har gjort att det är mycket tjäle, säger Rolf Landin.
Vid 16-tiden bedömde kommunen att arbetet i bästa fall blir klart vid klockan 20, så att fastigheterna får vattnet påkopplat igen. Det är dock oklart när vägen kan öppnas för trafik.

JnyttTV. Så här ser det ut på platsen: