Processen har varit lång och motig men på Valborgsmässoafton invigs äntligen den nya kanotarenan vid Rocksjön. Tyrone Ferm har varit med under hela resan.

– Vi har jobbat väldigt hårt för att få den här anläggningen klar. Det var naturvänner som överklagade hela tiden men vi har varit i Rocksjön sedan 1960. Det lossnade när vi kom fram till att fågeltornen kunde användas som våra starttorn, säger Tyrone Ferm.

Ett problem har varit att delar av Rocksjön är ett naturreservat.

– Vi har beslutat att vi ska ha så lite tävlingar som möjligt nu på våren när det är känsligt för fåglarna och därför kommer vi högst ha två tävlingar är under försommaren. Vi kommer inte missbruka det avtalet. Sedan är det så att den del av Rocksjön där läktaren är byggt inte är en del av naturreservatet.

Den största anledningen till att det tog så många år innan ett färdigt avtal låg på bordet tror Tyrone Ferm beror på rädsla.

– Det är svårt att säga men det fanns en stor rädsla över att vi kanotister skulle vara här jämnt. När vi satte oss ner och diskuterade regler så tycker jag att vi kom fram till en riktigt bra lösning.

Många funktioner

Kanotarenan har många funktioner och kommer inte bara användas till kanot.

Annons

– Det är mycket aktiviteter runt Rocksjön och då blev det en smart lösning att bygga en läktare på andra sidan mot parken till också. Det är bra att den kan användas för andra saker eftersom att den hade stått oanvänd mycket annars. Det finns även offentlig toalett, omklädningsrum och förrådsutrymmen.

På lördag är det då äntligen dags för invigning i samband med Vårregattan.

– Vi börjar med tävlingarna klockan 09.00 och sedan är den inofficiella invigningen klockan 13.00. Det kommer representanter från kommunen som ska hålla lite tal och det klassiska röda bandet ska klippas.

Kvalificeringstävling

Och tävlingen då? Vårregattan är en kvalificeringstävling för OS i Rio och Sverigeeliten kommer vara på plats.

– Hela svenska eliten kommer vara på plats och även några finnar kommer. Sedan har vi ju vår egen Sofia Paldanius som har haft diskbråck men som har tillfrisknat och kommer ta sista chansen att kvalificera sig till OS.

Du är själv gammal kanotist, du blir inte sugen på att tävla du också?

– Nej jag är en gammal man, det skiljer sig mycket från när jag var aktiv, säger Tyrone Ferm och skrattar.