Annons

Det var den 21 december i en lägenhet på Råslätt som pappan och sonen, enligt åtalet gemensamt och i samråd eller samförstånd ha mördat en man. Före och under gärningen anser åklagaren att männen genom sin närvaro ha samtyckt och solidariserat sig och stöttat varandra i sina respektive uppsåt.

Relaterat: Råslättsmordet: Sonen vägrar prata

Sonen, som är född 1995, anses ha deltagit i brottet genom att han senast under samma dag som mannen mördades ha skaffat ett hagelvapen som använts vid mordet. Sonen visste att den mördade mannen ville träffa honom på grund av en konflikt om pengar och vapnet ska han ha haft utan att ha haft lov att ha det.

Annons

Överraskade mannen

Strax innan den mördade mannen kom till lägenheten ska sonen enligt åtalet ha placerat vapnet så att han eller pappan överraskande skulle kunna beväpna sig före skjutningen.

Efter att mordet begåtts ska sonen dessutom ha undvikit att tillkalla ambulans och polis, vilket underlättat för pappan att lämna lägenheten och göra sig av med vapnet, alternativt att sonen själv gjorde sig av med vapnet.

I åtalet trycks det också på att pappan deltagit i brottet genom att han visste om att det fanns en konflikt om pengar mellan sonen och den mördade mannen. Trots det bjöds den mördade mannen hem till lägenheten trots att den misstänkte sonen fanns där.

Drog för rullgardinen

Pappan anses också ha tillåtit sonen att föra in ett vapen i lägenheten, trots att han visste att mannen som sonen hade en konflikt med var på väg. I stämningsansökan påpekas det också att 57-åringen aktivt deltagit i förhandlingen om pengar och att han stöttat sonen när mordet begåtts. Han ska också ha dragit för lägenhetens persienner eller rullgardiner för att förhindra att någon skulle se vad som pågick därinne.

Inte heller 57-åringen tillkallade hjälp efter mordet, vilket förstås underlättade för de misstänkta att lämna lägenheten och få bort vapnet. 57-åringen anses också ha ljugit om vad som hänt med den mördade mannen och han ska också ha agerat och lämnat sådana uppgifter så att det underlättat för sonen att gömma sig för polisen.

Kvinna åtalas också

57-åringen och hans son anses bägge skyldiga till dödsskjutningen. En kvinna, född 1966, åtalas i samband med mordet för underlåtelse att avslöja mord. Enligt åtalet skulle hon ha kunnat anmäla brottet utan fara för henne själv. Hon befann sig i lägenheten när vapnet placerades där och visste om konflikten om pengar. Kvinnan kontaktade SOS och polis när mordet begåtts, men ska ha ljugit om brottsplats och inblandade personer.

Flera förhör med olika personer har hållits och det finns också en omfattande teknisk bevisning.

Två män åtalas för mordet på Råslätt.
Foto: Arkiv