Annons

Annelie och Sven Lagerqvist bor på Lockarps gård. Där driver de i dag två företag.

Familjen bor i ett stort gult hus på Annelie Lagerqvists familjegård. I Lockarp är det tyst och lugnt sånär som på en traktor som jobbar bredvid huset. Där ska det nämligen byggas en till ladugård.

Sven är uppvuxen i ett villaområde i Bankeryd, men har sedan han var tio år hoppat in och jobbat på olika gårdar. Han har alltid varit intresserad av djur och haft en längtat ut till landet.

Annelie och Sven träffades när de var 16 år och gick tillsammans på naturbruksgymnasiet i Tenhult, sedan dess har de hållit ihop.

Tog över produktionen

För tio år sedan bestämde de sig för att flytta ut till Lockarp för att driva mjölkproduktionen vidare och ta över efter Annelies pappa.

Som många vet har de svenska mjölkbönderna det tufft och många gårdar har under de senaste åren tvingats lägga ner sin produktion.

Men Sven Lagerqvist är i stället i full gång med att utöka den nuvarande produktionen och dubblera antalet kor från 40 som de har i dag till 80. Just nu är även arbetet med att bygga en till ladugård i full gång. När den är klar ska den rymma en mjölkrobot som ska underlätta arbetet på gården.

– Det var antingen att lägga ner eller satsa och vi valde att satsa, branschen kommer alltid att gå upp och ner, säger han och fortsätter:

”Det här jag ska göra”

– Jag känner ingen särskild oro, men det ger absolut inte den lönsamhet som det borde ge.

Familjen älskar de öppna landskapen som finns runt gården och resonerade så att om de bor kvar och inte har några djur kommer de att växa igen.

Annons

Sven gjorde också ett försök att sluta med mjölkproduktionen men det gick inte.

– Ekonomiskt hade vi kunnat sluta men jag gillar det så mycket. Det är det här jag ska göra, säger han.

Att jobba med djur och mjölkproduktion är ett hårt jobb.

– De öppna landskapen gör inte sig själva, säger Sven.

När mjölkroboten väl är på plats tror Sven att han kommer att kunna jobba lite mindre än vad han gör nu.

– Nu går jag upp klockan fyra på morgonen sen kanske jag kommer att kunna gå upp klockan sex. Jag jobbar oftast 80 timmar i veckan, men sen hoppas jag på att jag ska kunna gå ner till 50-60, säger han.

Men Svens företag är inte det enda som finns på gården, Annlie driver också eget, ett fotoföretag.

Paret har tre döttrar och Annelies intresse tog fart först efter att barnen kommit till världen.

– Jag fick min första digitala systemkamera 2011 och startade företaget 2013. Jag började fotografera barnen och sen la jag upp en bild på Facebook då och då, berättar Annelie.

Många tyckte att bilderna var fina och Annelie fick sedan förfrågningar från sina vänner om hon kunde fotografera åt dem.

– Sen spred det sig. I dag jobbar jag ungefär heltid och jag fotograferar mest bröllop. Det är det som ligger mig varmast om hjärtat men jag har också en del barnfotograferingar, säger hon.

Annelie slapp pressen över att få in så mycket pengar som möjligt när man precis har startat ett företag.

– Jag jobbade som personlig assistent åt min syster och hade tid på mig att bygga upp företaget, säger hon.

Bara i år har hon hunnit fotografera 16 bröllop, och hon har förhoppningar om att det ska bli många fler i fortsättningen.