Annons

På söndagen är det val i Sverige och Jnytt har tidigare skrivit om hårda tag i valrörelsen och att politikerna Ola Helt och Carin Berggren har polisanmält Moderaterna.

Nu har ytterligare en polisanmälan gjorts med koppling till valrörelsen. Det är partiet Bevara Akutsjukhusen som anmält det som de uppfattar som sabotage i Stadsbiblioteket.

- Vi har anat sedan det öppnades att något är fel eftersom våra sedlar försvunnit, vi blir av med fler än det rimligtvis gått åt, säger Malin Ramlöv, som står med på partiets lista i regionvalet.

Annons

Lappar försvann på två timmar

Det som gjorde att partiet anmäler är att de lade fram 300 nya valsedlar vid 12:30 på fredagen. Två timmar senare ska samtliga lappar utom en ha försvunnit. Under lördagen har partiet bestämt sig för att lämna in en polisanmälan.

- Det är tydligt att något inte stämmer och det är anmärkningsvärt. Det är uppenbart att någon har tagit allihopa. De låg inte i papperskorgen bredvid heller så någon har flyttat på dem, vi kände att det inte fanns några andra vägar än att polisanmäla, säger Ramlöv.

Ett av valnämndens uppdrag är att det ska vara rent och snyggt vid borden där valsedlarna är utplacerade. Vetlanda Posten skrev i fredags om hur Bevara Akutsjukhusens valsedlar hittades i ett förråd när väljare frågade efter dem i Infocenters vallokal i Vetlanda. Malin Ramlöv säger till Jnytt att det nuvarande systemet är en nackdel för nya pariter.

- Alla får vara med, men har du varit med tidigare gynnas du. Som nytt parti är det en lång uppförsbacke och kanske behöver hela systemet en reform. Om de andra partiernas listor tar slut rings de upp, den tjänsten verkar de inte tillhandahålla till oss, säger Ramlöv.

"Det ska finnas en lista med telefonnummer"

Ewa Nilsson (KD), valnämndens ordförande, säger att hon inte har någon information om den specifika situationen. Däremot säger hon att det ska finnas telefonnummer att ta kontakt med personer från de olika partierna om valsedlarna tar slut.

- Generellt sett så händer det ibland att folk försöker flytta valsedlar, de som är ansvariga i lokalen försöker med jämna mellanrum gå igenom lokalen och titta. Det är sagt att om någons listor är slut ska det finnas en lista med telefonnummer till varje parti.

- Ibland är det så att någon på rent tji, utan egentligt syfte, bara flyttar på sedlarna för att bråka. Det har hänt någon gång, men vad som hänt här har jag ingen information om, säger Nilsson.

Chefsjuristen: "Har haft några incidenter"

Jönköpings kommuns chefsjurist, Lars-Åke Svensson, säger till Jnytt att han inte känner till just denna händelse, men att det har varit incidenter i kommunen.

- De första 14 dagarna förflöt helt smärtfritt och det kom inte in några synpunkter. Men de sista dagarna har vi haft några incidenter där man bland annat norpat valsedlar vid upprepade tillfällen i någon vallokal, bland annat i Huskvarna där Socialdemokraterna blev utsatta, säger Svensson, och berättar att de ringer till de partier de har kontaktuppgifter till om något går fel.

- Jag vet att min kollega fick något samtal idag. Det är så att om vi har kontaktuppgifter till partier, oavsett vilket, så ringer vi. Men tyvärr har vi inte uppgifter till alla partier och då är det inte lätt att ringa. Vi har haft ett par småincidenter där vi snabbt flyttat och ställt valsedlar rätt, fortsätter Lars-Åke Svensson.

Han berättar att det har handlat om valsedlar som vänds åt fel håll eller placeras bakom andra partiers.

- Om det är så att partiet har blivit bestulet, då håller jag med dem, då är det rent sabotage och det är inte acceptabelt. Vi gör vad vi kan och försöker hålla ett öga på namnvallistorna, även om det är partivalsedlarna och blanka sedlar vi har absolut skyldighet att ha koll på. Men vi har självklart instruerat ansvariga att hålla ett öga på de andra sedlarna också, avsluar Svensson.

Val