Det var fredagen den 3 april som en patient sökte vård på en vårdcentral i kommunen. Hen fick efter undersökningen med sig en rapport där det enligt uppgifter till Jnytt ska ha skrivits in personnummer, kön och i en ruta där det stod etnisk tillhörighet hade det skrivits in ”svart”.

Även Jnytt har fått del av delar av rapporten.

Blev kränkt

– För det första stämmer uppgifterna om hudfärgen inte alls och för det andra kan jag inte förstå hur man ens kan skriva in etniskt ursprung när någon söker vård! Det är ju inte relevant på något sätt! Personen är svensk medborgare och känner sig oerhört kränkt över den här behandlingen. När en anhörig till personen ringde upp sjuksköterskan och frågade varför personen beskrivits som ”svart” blev svaret att ”hon brukade göra så”. Inte ens en ursäkt! Om personen inte såg typisk svensk ut listar hon alltså personen som ”svart”, säger en källa till Jnytt, som är mycket upprört över händelsen.

Annons

Händelsen ska ha gjort patienten deprimerad och kränkt.

– Hen är orolig, sover knappt och går inte utanför huset då hen är rädd för att det är så här som folk upplever hen. När vi pratade med polisen fick vi svaret att detta gick under angivelsebrott, under grov förolämpning, säger källan till Jnytt.

Kontaktade verksamhetschefen

Familjen ska under torsdagen varit i kontakt med verksamhetschefen på den aktuella vårdcentralen. Ett skriftligt svar väntas också skickas hem till familjen.

– Verksamhetschefen hade inte en aning om att detta händer på deras vårdcentral, att man skriver in folk som svart under etnisk tillhörighet. Chefen skulle gräva vidare för att få fram ett svar på varför man har den här informationen i patientens information, berättar källan för Jnytt, som undrar hur många fler som kan ha drabbats av något liknande.

– Kanske finns det fler som varit med om samma sak, men som inte kan svenska språket och därför inte kan använda sin röst!

Polisens presstalesperson Erik Terneborn bekräftar att polisen fått in en polisanmälan från händelsen och att det hela rubricerats som förolämpning.

Utdrag ur rapporten om patienten.
Foto: Faksimil

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app