Annons

Bland annat föreslår man 10.000 fler poliser i hela landet. För Jönköping skulle det betyda en utökning med 140 poliser.

- Polisbristen märks även i Jönköping. Med vårt förslag skulle det kunna bli 140 fler poliser här. Det skulle förstärka den vanliga utryckningsverksamheten men även områdespolisen som jobbar förebyggande, säger Kristdemokraternas rättspolitiske talesperson, riksdagsledamot Andreas Carlson.

- Vi oroas över en liberalisering bland unga när det gäller droger. Inte minst när det gäller cannabis. Polisen måste ha resurser för att kunna ha särskilda grupper som arbetar riktat mot narkotika. Det krävs också ett långsiktigt förebyggande arbete med satsningar på föräldrastöd, civilsamhälle, socialtjänst och skola.

Stor frustration

Andreas Carlson medger att det finns en stor frustration över polisbristen idag. Var tredje kommun köper in ordningsvaktstjänster för att kunna hantera problem.

Annons

- Vi öppnar för att kommunerna ska kunna påverka hur många poliser som finns på orten, genom att medfinansiera fler poliser. Mitt perspektiv är att det är staten som har ansvaret för att polisen är rätt dimensionerad.

Under träffen medverkade även kommunalrådet Andreas Sturesson.

- En förstärkt polis är nödvändigt men inte tillräckligt för att långsiktigt minska kriminaliteten och öka tryggheten. Den otrygghet människor upplever är också en värderingskris. Goda värderingar är grunden för ett tryggt samhälle. Det är när de goda värderingarna trycks tillbaka som kriminaliteten frodas, säger Sturesson.