Annons

Under vecka 15 pågick en europeisk aktionsvecka riktad mot arbetskraftsexploatering.

Polisen i region Öst, där Jönköpings län ingår, genomförde tillsammans med andra myndigheter inspektioner på arbetsplatser i syfte att hitta personer som utnyttjas och företag som får felaktiga konkurrensfördelar.

Fokus riktades främst på nagelsalonger och olika typer av skönhetssalonger.

– Vi satte oss i planeringen tillsammans med de andra myndigheterna och tittade på vilka uppslag och kunskaper som fanns. Insatserna var sedan en gemensam prioritering mot de platser där vi trodde på störst möjlighet att hitta de här potentiella brottsoffren, säger Tony Georgson, operativ samordnare för polisens insats i region Öst, till myndighetens webbplats.

Misstanke om brott

I Jönköpings kontrollerades 14 arbetsplatser och sammanlagt 45 personer, och det resulterade i misstanke om brott i ett fall. Polisen har stött på ett potentiellt brottsoffer.

Annons

När tillslagen genomfördes gick polispersonal in först för att se till att de hade kontroll på personer, utrustning och lokaler. Därefter kom övriga aktörers personal in, alla med sin specifika uppgift.

”Förstår inte att de är brottsoffer”

– Det är långt ifrån självklart att personerna vi hittar ens själva förstår att de är brottsoffer. Därför var det viktigt för oss med bra förberedelser om förutsättningarna och vad vi skulle se när vi kom ut, säger Georgson.

Myndigheterna som deltog i insatsen i Region Öst var Polismyndigheten, Arbetsmiljöverket, Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Kronofogden, Länsstyrelsen samt personal från kommunerna.

– Det var i mina ögon en framgångsfaktor att vi kunde använda oss av varandras kompetens. Ta en sådan sak som de potentiella brottsoffren. Vi kan inte utreda alla de ärendena om de själva inte vill medverka men då har exempelvis Socialtjänsten möjlighet att stötta dem så de får hjälp att hantera sin situation, säger Tony Georgsson.