Annons

11 november i fjol blev en polisman attackerad i sitt hem i Vättersnäs i Jönköping. Han hade väckts av att flera brinnande föremål kastats in i lägenheten med rökutveckling som följd. Dessutom hade "ACAB", vilket är förkortningen till "All cops are bastards", klottrats på fasaden. När attacken utfördes vistades tre personer i bostaden men ingen av dem skadades fysiskt.

Inte fastslå motiv

En man i 25-årsåldern åtalades nyligen för försök till mordbrand, grovt olaga hot och narkotikabrott.

Vice chefsåklagare Anna Jakobsson sade i samband med att åtalet lämnades in att det under utredningens gång inte gått att fastslå det exakta motivet, men att hon ändå ser att det finns så mycket som talat mot att mannen är skyldig att hon valt att väcka åtal.

Bevisningen består bland annat av att mannen gjort internetsökningar efter polismannens adress före attacken och hans dna på buntbanden runt rökgranaterna.

Annons

På måndagen ställdes han inför rätta i Jönköpings tingsrätt.

Saknas motiv

Åklagarsidan vill att mannen ska dömas för försök till grov mordbrand och grovt olaga hot till fängelse i minst två år.

Försvaret är av en helt annan åsikt och vill att mannen frias helt. Försvarsadvokat Andreas Hannah säger till P4 Jönköping att det finns flera brister i åklagarens bevisning, bland annat att det saknas ett motiv.

Mannen har hela tiden nekat till anklagelserna. Enligt SVT Nyheter Jönköping försattes den misstänkte mannen på fri fot efter polisattacken. Domen kommer den 15 juli.

Läs även: