Annons

Just nu håller polisen på och förbereder sig inför motormässan som hålls på Elmia under påskhelgen. Då det brukar komma mellan 90 000 och 100 000 besökare på mässan så brukar det bli en ansträngd trafiksituation, vilket polisen räknar med att det ska bli även i år.

Räknar med köer

Då motormässan klassas som en särskild händelse går polisen upp i bemanning och som vi tidigare har berättat så kommer polisen även att ha tillgång till en helikopter så att de kan övervaka trafiksituationen. Poliser på motorcykel kommer också att synas ute, då det tros bli för en polis på motorcykel att ta sig fram i trafiken under påskhelgen.

– Det handlar mest om att ha koll på trafikflödet. Det är mest under dagtid som vi räknar med att det blir trafikstockning och köer på E4. Vi håller just nu på att förbereder oss på vad som kan inträffa och vi försöker vara så förberedda som vi kan, säger Johan Norrman, som till vardags jobbar som polismästare i Jönköping, men som under påsken blir kommenderingschef.

Annons

Risk för fylleri

Polisen jobbar en hel del tillsammans med kommunen, Trafikverket, räddningstjänsten och landstinget inför påskhelgen. Bland annat ska det sättas upp skyltar.

– Även under kvällarna kommer det också att vara mycket folk i omlopp under påskhelgen. Vi vet att det planeras någon form av street race och det kommer vi försöka ha ögonen på så att ingen riskerar att skadas, berättar Johan Norrman.

Han tillägger att det alltid finns en ökad risk att det händer saker när det samlas mycket folk på en och samma plats. Polisen räknar bland annat med en ökad risk för fylleri och ordningsstörning.

– Men motormässan är känd för att fungera på ett bra sätt och vårt mål är att undvika allvarliga brott och olyckor. Jag ser att vi har ett bra förberedelsearbete och jag känner mig trygg med det arbete som bedrivs. Jag tror att det kommer att bli en bra påsk i Jönköping, säger Johan Norrman.

Sveriges Radio Jönköping uppger att polisen kommer att ha fler fasta posteringar kring Elmia för att dirigera trafiken kring Elmia. Radion uppger även att besökare som lämnar Elmia från parkeringen på Skrämmafältet dirigeras ut av polis via Vättersnäs, så att E4:an genom Jönköping avlastas.

De som ska ställa ut på mässan tas in via Racketcentrum för att inte stoppa upp trafiken när de legitimerar sig vid infarten. En annan åtgärd är att alla som står vid parkeringar utan betalautomat får betala efter att de parkerat och stängt av motorn och inte vid infarten, då det stoppar upp trafiken.

Elmia sk också ha hyrt in stora digitala ljusskyltar för att få folk att välja rätt väg till och från motormässan.