Annons

Uppgifter till Jnytt säger att det har varit oroligt på Öxnehaga under jul- och nyårshelgerna. Ungdomar mellan tolv till 18 år uppges ”tillåtas leva loppan med otillåten raketskjutning och fönsterkrossning”.
Men enligt polisen finns det ingenting som sticker ut från mängden de senaste veckorna.
– Vi har fem anmälningar om skadegörelse i december och en i januari. På biblioteket har någon ruta slagits sönder, men det känns som att det hänger ihop med nyårsraketer, säger Pelle Blomqvist, tillförordnad gruppchef för områdespoliser i polisområde Södra Vätterbygden.

Krävs ökad närvaro
På torsdagen var det dock pådrag på Öxnehaga sedan en bibliotekarie blivit misshandlad av en 14-årig pojke sedan han och två kamrater uppträtt stökigt inne på biblioteket. Bibliotekarien transporterades i ambulans till sjukhus och ärendet har nu överlämnats till sociala myndigheter.
Polisen inser att det krävs en ökad närvaro för att stävja brott i utsatta områden, och därför kommer antalet områdespoliser att utökas från elva till 14 i Jönköping, Habo och Mullsjö kommuner.
– Det är en bemanning vi har haft innan och det har varit ett bra mått, men på grund av att vissa har slutat har vi inte tillsatt alla tjänster förrän nu, säger Blomqvist.
Områdespoliserna jobbar heltid med detta och ska patrullera och vara i tjänst både på dag- och kvällstid. De är en del i polisens omorganisation där ett löfte är att man ska komma närmare medborgarna.

”Vara lokala kraften”
– De jobbar i det lokala perspektivet och nätverkar med olika aktörer. De ska vara den lokala kraften och komma närmare medborgarna. Varje område ska veta vem som är deras områdespoliser. Det är en styrka att vi har kunnat bevara den här resursen eftersom det är ett prioriterat område, säger Pelle Blomqvist, som räknar med att samtliga 14 områdespoliser ska vara i tjänst inom några veckor.
– Vi har precis rekryterat, så nu ska vi få dem i drift. Vi räknar med att det blir i början av februari.