I förra veckan fick polisen ta emot stöldanmälningar från BMW-ägare i Habo, Nässjö och Tranås. Stölderna skedde mellan 4 och 7 juni. Jönköpingspolisen var beredd efter en liknande stöldvåg i Linköping och Norrköping, och i torsdags kväll greps tre män.

Männen är misstänkta för att ha stulit utrustning från BMW-bilar, och polisen utgår från att de ingår i ett internationellt brottsnätverk som är specialiserade på BMW-stölder.

– Genom spaningsinsatser kunde vi lokalisera några misstänkta personer. De vägrade att stanna när vi försökte stoppa deras bil för kontroll men efter ett kort förföljande i Forserum kunde vi gripa två män i 25-åldern, säger tillförordnad utredningschef Mikael Leidefors i ett pressmeddelande.

Annons

"Vill få in tips"

I männens bil fanns BMW-delar som misstänks vara stulna. Polisen har även hittat mer stöldgods som kan kopplas till de häktade männen. Det handlar om airbags, navigeringssystem, rattar, instrumentpaneler och övrig utrustning till BMW-bilar.

De misstänkta tjuvarna häktades under måndagen på sannolika skäl misstänkta för stöld.

– I den fortsatta utredningen jobbar vi med att försöka knyta stöldgodset till fler liknande stölder i Jönköpingsområdet och i övriga landet. Därför vill vi gärna få in tips och iakttagelser från allmänheten, även eventuella foton eller filmer, säger Mikael Leidefors.

Silverfärgad Renault

Männen färdades i en silverfärgad Renault Megane. Iakttagelser av bilen i andra områden är också av intresse för polisen.

Enligt polisen sker stölderna periodvis i vissa områden. Stöldgodset förs vanligtvis ut ur Sverige och säljs vidare som reservdelar i Europa.

Tillsammans med tullen och kustbevakningen arbetar polisen med ett regeringsuppdrag för att förstärka bekämpningen av internationella brottsnätverk som begår stölder i Sverige. Nyligen lämnades den första delredovisningen in.

BMW