Annons

I våras beslutade politikerna i socialnämnden att dra in Murphys serveringstillstånd. Det berodde dels på att krogens redovisning inte var korrekt och dels på att det fann stora skillnader mellan den alkohol som hade sålts och den som redovisades.

Murphys valde att överklaga beslutet till förvaltningsrätten, som inte gick på samma linje som socialnämnden. Rätten ansåg att tillståndet inte ska dras in utan att det räcker med en varning. De tog även hänsyn till att de långa ölslangarna på Murphys gör att svinnet blir större än vanligt.

Går vidare

Annons

På tisdagens sammanträde beslutade socialnämnden att överklaga förvaltningsrättens beslut till kammarrätten, som är nästa rättsinstans.

– Förvaltningsrätten konstaterar att all försäljning inte redovisas, och vi tycker att det sänder märkliga signaler till seriösa krögare. Stora summor pengar svartas, och det är ett tydligt lagbrott. När det gäller ölen handlar det om 12,5 procents svinn på all öl som redovisas till Skatteverket. Det är en korrekt utförd bedömning som de använder, säger Ola Nilsson.

Får fortsätta servera

Det var en till stora delar enig nämnd som tog beslutet, och det innebär att de kommer att begära prövningstillstånd hos kammarrätten. De båda socialdemokratiska ledamöterna Gabriella Sjöberg och Karin Widerberg motsatte sig beslutet.

Murphys begärde inhibition efter socialnämndens beslut i våras, och det betyder att krogen får fortsätta servera alkohol i väntan på att frågan är avgjord.

– Vi utgår från att de begär inhibition den här gången också. Av alla ärenden jag har varit med om är det bara en gång som det inte har skett, säger Ola Nilsson.