Annons

Det såg lite osäkert ut för årets pridefest när ledningen i arrangörsföreningen Qom Ut lämnade sina poster i början av året. Men i slutet av februari hade en ny ledning tillträtt och påbörjade arbetet.

– Vi insåg direkt att vi inte skulle ro i land det till i maj så vi flyttade den till slutet av augusti, när högskolan har inspark. Jag är hoppfull att det ska bli minst lika bra som tidigare och räknar med en stor drös studenter, säger nye ordföranden Peter Alsén.

Medarrangör i år är studentföreningen Spectra.

Ökat sedan start

Antalet deltagare i prideparaden har ökat med ett par tusen per år och var förra året cirka 6 000.

I år startar man från Per Brahegymnasiet klockan 14 och går till Rådhusparken.

I skrivande stund är det oklart vilken väg paraden ska gå - det hänger på om man får tillstånd att gå över Munksjöbron eller inte. Besked väntas inom kort.

Annons

– Det ska bli ett hejdundrande partaj. Jag hoppas många företag och politiker deltar - det väger tungt och genom att visa att de ställer upp på våra värderingar blir de en trygghetsfaktor för många. Och givetvis vill vi att gemene man går med och visar sitt stöd, säger Peter Alsén.

I Rådhusparken avslutas paraden med en festival där fyra artister medverkar.

Det är välkända reggaebandet Partiet, med förre Jönköpingsbon Fredrik Boltes i spetsen. De gjorde för övrigt den officiella Qom Ut-låten 2013.

Fest i Rådhusparken

Dessutom kommer nya Jönköpingsduon King Caan, Alexander Cederquist Svensson och Arvid Nilsson.

Deras debutlåt ”Check this out now” toppade tillfälligt Itunes elektroniska lista i somras.

Australian Sunrise är också ett Jönköpingsband, som består av bröderna Linus, Jesper och Anton Lindberg samt Viktor Sjöberg.

Bandet beskrivs som ett singer-songwriterband, inspirerade av bland annat Coldplay och John Mayer.

Avslutningsvis blir det mer reggae med tjejerna i Rhythmfamily från Stockholm.

– Vi avslutar paraden med ett stort BAAM - med en stor scen och lyxigt ljud. Det blir också lite olika aktiviteter, tält med olika aktörer och så säljer Mormor Magdas sin regnbågsglass. Det blir en rolig dag som man kan dela med likasinnade, säger projektledaren Alexander Morad.