Fakta om Henric

Namn: Henric Larsson.

Ålder: 46.

Bor: Jönköping.

Familj: Sambo och två söner..

Fakta om Henric

Namn: Henric Larsson.

Ålder: 46.

Bor: Jönköping.

Familj: Sambo och två söner.

Intressen: Golf, swimrun, löpning.

Aktuell: Tillträdde 1 april som klubbchef på Skinnarebo Golf & Country Club.

I slutet av 2018 det klart att Unni Ekenberg lämnar jobbet som klubbchef på Skinnarebo Golf & Country Club för att bli golfansvarig på Knistad Herrgård utanför Skövde.

Annons

Nu är ersättaren på plats, och det är ett ganska välkänt ansikte för golfspelarna i bygden.

Henric Larsson började spela golf i Hook som tioåring och tävlade på heltid i åtta år. Han spelade på den svenska proffstouren och challengertouren och gjorde två försök att kvala in på Europatouren.

– Nu i efterhand känner jag att jag rent slagmässigt hade kunnat ta mig in där. Det var nog mer det mentala som blev avgörande. Jag satte för hård press på mig själv och blev tokig om slaget inte var perfekt, konstaterar han.

– Det var mycket ekonomi i det, och det blev inte roligt till slut. Jag hade inte tillräckligt med sponsorer för att fortsätta, och när jag kunde slappna av och ha roligare kom spelet. Första tävlingen efter att jag slutat elitsatsa blev min bästa…

Sju år i Italien

Larsson spelar numera sporadiskt, har fortfarande +0,7 i handicap – och glädjen är tillbaka.

– De senaste åren har det blivit tio varv per år, och jag har spelat oförskämt bra. Det är ett bevis på hur mental golfen är. Jag har inte spelat sedan maj förra året men jag hoppas att det blir en och annan runda i år.

Efter att elitsatsningen var över 1999 spenderade Larsson bland annat sju år i Italien innan flytten gick till Sverige igen. De senaste elva åren har han varit verksam utanför golfen, bland annat som säljare i transportbranschen.

– Det har varit bra att se något annat, att det finns ett liv utanför golfen. Men så dök den här tjänsten dök upp, och de som var med i rekryteringen ville att jag skulle välja Skinnarebo och deras visioner tilltalade mig. Jag lockades av vad klubben vill med framtiden. Jag tycker att det finns bra tankar om var man vill vara om fem-tio år.

"Det är roligt med det sociala som ett sådant här jobb innebär", säger Henric Larsson.
Foto: Peter Gustafsson

”En välmående klubb”

– Jag har haft en tanke om att vara med och påverka en golfklubbs utveckling. Det är roligt med det sociala som ett sådant här jobb innebär, att få folk att trivas och må bra. Jag gillar att serva och ta hand om gäster, något jag är van vid från tiden i Italien.

Har du någon koppling hit sedan tidigare?

– Jag har spelat många varv här och varit med i tävlingar vid flera tillfällen. Jag kan banan och känner en del medlemmar, men någon annan relation har jag inte haft till klubben.

Henric Larsson har tagit befälet över en klubb med ungefär 1 200 medlemmar. Det finns utrymme för ett hundratal ytterligare innan taket är satt.

– Det är en välmående klubb. Det har varit två tuffa säsonger vädermässigt, men klubben har ändå lyckats gå plus. Det är en klubb som vill framåt och som vill hitta sin väg till härliga och framtida år. Ekonomin är bra även om det inte finns miljoner att spendera.

Locka fler unga

Ett av målen som finns uppsatta att få fler yngre spelare att söka sig till Skinnarebo.

– Det ska vara familjeklubben nummer ett om man är familj och vill spela golf. Skinnarebo ska vara en golfbana för alla, säger han.

– Vi gör en jättesatsning på knatte- och juniorverksamheten eftersom det är viktigt för framtiden att få in yngre medlemmar. Vi har bland annat gjort om korthålsbanan som har fått en roligare tappning med bland annat nya hålknappar. Vi vill även göra ett rum där juniorerna får vara för sig själva och umgås i. Vi vill skapa en anläggning som folk vill vara på. Golf har en unik möjlighet, och det ska vi försöka bygga på.

Vad händer då under 2019? Jo, i september kommer Skinnarebo att stå värd för en två dagar lång tävling på den svenska minitouren. Det blir den största utmaningen under året.

– Det blir väldigt kul och nyttigt för kommande spelare, juniorerna får chans att mäta sig med bättre spelare. Men det kommer även att lyfta hela anläggningen, vi får finslipa banan och testa hela anläggningen, säger Henric Larsson, som ser utvecklingspotential.

– Det finns andra delar som vi kan utveckla och förändra. Det är roligt om det kommer upp nya utmaningar för dem som spelar här ofta, det kan till exempel vara att göra om greenområdena. Det går att göra små och enkla förändringar som gör mycket för helheten. Vi ska göra en prioriteringslista med vad vi vill göra. Vi ska göra banan intressant för alla.