Annons

Matchfakta

Ishockey, SDHL

HV71-SDE HF 3-1 (0-1, 3-0, 0-0)

HV71:s målskyttar: Jenny Antonsson, F..

Matchfakta

Ishockey, SDHL

HV71-SDE HF 3-1 (0-1, 3-0, 0-0)

HV71:s målskyttar: Jenny Antonsson, Fanny Rask, Claudia Kepler.

Publik: 2 450, Kinnarps Arena.

Mötet med SDE hade marknadsförts som en rekordmatch. HV71 lockade med fri entré och hade målsättningen att ta tillbaka publikrekordet i SDHL – ett rekord som Luleå satte så sent som i fredags när 6 220 personer kom till Coop Norrbotten Arena.

HV71 var dock inte nära en ny rekordnotering. 2 450 personer kom för att se matchen, vilket är en riktigt bra publiksiffra i SDHL men alltså långt ifrån något rekord.

Annons

– Det är jättehärligt att det kom så pass många. Luleå hade gjort ett jättebra jobb och vi andra klubbar får försöka hänga med i utvecklingen. Det var en jättekul match att spela, det blev en helt annan stämning med så mycket publik. De hejade på oss även när det var tungt och visade verkligen sitt stöd. Jag hoppas att vi fick nya damhockeyfans i dag, säger Riikka Välilä.

”Tänka på när man planerar”

Finns det någon besvikelse att det inte kom fler?

– Jag tror att några saker hade kunnat göras bättre. Vi mötte ett bottenlag och det kanske hade kommit fler om vi mött Linköping. Sedan kanske hejarklacken hade varit på plats om inte herrarna haft match. Sådant kanske man bör tänka på när i planeringen.

Den 45-åriga lagkaptenen, med en lång karriär bakom sig, menar att damhockeyn behöver aktiviteter av det här slaget för att intresset ska öka.

– Det behövs sådant här oavsett vad man kallar det. Vi är fortfarande i fasen att vi måste ha något speciellt för att locka folk. Men om publiken väl har kommit hit en gång kanske de kommer tillbaka oftare.

Den här matchen var även en jubileumsmatch eftersom det är tio år sedan Jönköping Queens gick in som en damsektion i HV71. Spelare från de tio första åren hade bjudits in och fick beträda isen i den första periodpausen.

SDE tog ledningen

Matchen, då?

HV71 dominerade stora delar av första perioden men hade svårt att skapa målchanser. I stället gjorde SDE mål på en av sina få målchanser när Linda Björling styrde pucken i mål.

– Vi tänkte nej i det läget. Det var ett turmål, men de räknas också, konstaterar Välilä.

HV71:s dominans fortsatte i andra perioden – och till slut kom målen. Innan mittakten var över hade hemmalaget vänt underläge 0-1 till ledning med 3-1.

Jenny Antonsson kvitterade när hon hittade rätt från nära håll, Fanny Rask satte 2-1 i powerplay och Claudia Kepler fullbordade vändningen när hon tryckte in en retur i mål.

– Vårt första mål var också lite turligt. Vi visste att det låg i våra händer. Vi var medvetna om att utdelningen skulle komma om vi jobbade hårt och hade tålamod, säger Välilä.

Ändrade ni på något eftersom ni inte fick utdelning innan?

– Egentligen inte. Vi sade bara att vi skulle vara mer desperata och göra grovjobbet för att kunna göra mål.

Tredje perioden blev mest en transportsträcka. HV71 hade full kontroll på händelserna, höll undan och vann matchen med 3-1. Därmed stannade lagets förlustsvit vid fyra matcher.

Klicka här för att se bildspelet i appen!

Relaterat: Blogg: Sluta med rekordmatcherna
HV71 lyckades inte sätta nytt publikrekord i SDHL när SDE gästade Kinnarps Arena.
Foto: Peter Gustafsson