De senaste dygnet har det varit otroligt många blixtnedslag i Jönköpings län. Ett blixtnedslag i kombination med extremt hög brandrisk i skog och mark ger mycket stor risk för nya bränder. Ett blixtnedslag kan ge upphov till en brand upp till tre dagar efter nedslaget, enligt räddningstjänsten.

Räddningstjänstens vill hitta dessa potentiella bränder så tidigt som möjligt för att branden inte ska kunna byggas på i storlek och bli mer svårsläckt.

Vädjar om hjälp

Nu ber räddningstjänsten alla som har möjlighet att hjälpa till och leta efter skogsbränder.

"Ni som har möjlighet… ge er ut i skog och mark och leta efter skogsbränder samtidigt som ni får en nyttig motionsrunda." skriver räddningstjänsten i ett pressmeddelande.

Rök och röklukt kan färdas lång väg, om man känner att det luktar rök utomhus ska man alltid undersöka om man kan se eld med öppna lågor, uppmanar räddningstjänsten.

Annons

Hittar man en brand så ska man ringa 112 och var beredd att lämna positionen på branden. Om man har möjlighet så ska man eventuellt göra släckförsök med vatten, granruska eller liknande.

"Men kom ihåg att inte utsätta er själva för fara och var inte ute i skog och mark under tiden då åskväder råder!" avslutar räddningstjänsten sitt pressmeddelande.

Se räddningstjänstens kartbild där blixtnedslag från det senaste åskovädret markeras.