Annons

Det var efter matchen mot Målilla, där Jönköping Bandy vann med 3-1, som händelsen inträffade.

– Det var lite tjurigt från motståndarsidan men så åker han förbi och säger "jävla neger" till mig helt oprovocerat. Min pappa står jämte, han blir rasande och jag med, säger Cormac Åhlström-Horgan till jp.se.

Inte första gången

Det uppges inte vara första gången han utsatts för rasism inom idrotten. Nu har han själv gått ut på twitter och pratat om händelsen. Där får han stöd av bland annat landslagsspelare.

Han skriver på twitter att spelaren helt oprovocerat kallat honom ”jävla neger”.

”Detta är inte första gången jag får höra detta på en bandyplan... Hur ska sporten utvecklas och bli större om detta kan ske och om ledare kan stå bakom detta? Bandyn är enligt mig världens roligaste sport och sånt här beteende dödar sporten”, skriver Cormac Åhlström-Horgan på twitter.

Annons

– Det är jättetråkigt, jag blir ledsen och besviken. Vi som förening har ett ansvar även när en enskild spelare uttalar sig, säger Mikael Karlsson, ordförande i Målillas bandylag, till JP.

Målilla bandy tar på sin hemsida avstånd från det rasistiska uttalandet och klubben har haft samtal med den enskilde spelaren, andra spelare i laget och tränarna. De har även bett om ursäkt till Jönköpings Bandy och Comrac Åhlström-Horgan.

"Påskynda vårt arbete"

På söndagen fattade klubben beslutet att stänga av spelaren i två veckor.

"Vi som förening ska påskynda vårt redan startade värdegrundsarbete. Redan idag inleder vi samtal med våra spelare och ledare om värderingar och hårda ord, vi fortsätter med dessa samtal i samtliga lag under kommande vecka. Vi vill även framhäva vår spelares agerande och ångerfullhet efter händelsen. Han tog personlig kontakt med utsatt spelare och hans familj och under lördagseftermiddagen träffades de, vår spelare bad om ursäkt och visade tydligt sin ångerfullhet. Vidare samtal kommer att föras mellan vår styrelse och vår spelare angående händelsen och hur vi jobbar vidare. Föreningen kommer att stänga av spelaren från seniormatcher i två veckor från händelsen, avstängningen upphör 2018-12-08", skriver klubben på sin webbplats.