Annons

På onsdagen inleddes rättegången och det var ett stort medieuppbåd som väntade utanför sal 1 i Jönköpings tingsrätt. Huvudförhandlingens start dröjde och klockan var närmare 9:30 innan dörrarna öppnades.

Väl inne i salen var försvarsadvokaterna Anders Tolke och Martin Cullberg inte på plats och förhandlingsstarten fick skjutas upp ytterligare.

– Vad är det vi väntar på?, utbrast åklagarsidan, som består av Linda Schön och Klas Lorefors.

Tre av fyra föräldrar till pojkarna var på plats i tingsrätten, två av dem hade luvor över sina huvuden och den tredje tittade rakt fram. Däremot fanns varken 14-åringen eller 16-åringen på plats inledningsvis, utan innan beslutet att hålla förhandlingen skulle hållas bakom stängda dörrar togs var bara advokaterna på plats i rättssalen.

Annons

Rättegången väntas pågå under totalt sex dagar, med slutdag satt till den 13 december. Under den första dagen väntas en sakframställan från åklagarsidan inledningsvis. Först under den andra dagen inleds förhören.

Då en av de misstänkta är under 15 år har åklagaren valt att väcka en så kallad bevistalan. En bevistalan liknar en vanlig rättegång, men det döms inte ur något straff eftersom den misstänkte är under 15 år. Tingsrätten ska dock ta ställning till om 14-åringen är skyldig till brottet eller inte.

Rättegången hålls bakom stängda dörrar

När försvarsadvokaterna väl var på plats inledde kammaråklagare Linda Schön med att läsa upp åtalet innan försvaret fick svara på det. 16-åringen nekar fortsatt till både mord och alternativa rubriceringar. 14-åringen vidgår att han har utövat visst våld, men nekar ansvar till mord, synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott.

Med hänsyn till att det handlar om så unga gärningspersoner och att det handlar om allvarlig brottslighet hölls huvudförhandlingen bakom stängda dörrar, vilket innebär att åhörare inte tillåts närvara vid huvudförhandlingen. Däremot fick socialtjänsten och anhöriga tillstånd att vara kvar i salen.

Polisen uppges veta var och när det hände – och vilka som befann sig på platsen. Men den stora frågan är varför EU-migranten Gheorghe "Gica" Hortolemei-Lupu blev ihjälslagen. Men enligt åklagarsidan ska "Gica" ha avlidit av förslitningsskador på levern, med inre blödningar.

Jnytt-TV: Se tv-klippet från när åklagaren väckte åtal i målet.

Från rättegången. Foto: Alexandra Locking
Ur polisens förundersökning. Foto: Polisen
Efter mordet var det många som la blommor på platsen där ”Gica” hittats död. Foto: Rebecca Staf
Här hittades ”Gica” död i augusti. Foto: Rebecca Staf
Rättegången hölls bakom stängda dörrar. Foto: Alexandra Locking

Detta har hänt

Det var den 8 augusti som en död man hittades i parken intill Smedbyn i Huskvarna. Polisen up..

Detta har hänt

Det var den 8 augusti som en död man hittades i parken intill Smedbyn i Huskvarna. Polisen uppgav då att det inte fanns några tecken på att brott skulle ligga bakom dödsfallet. Först utreddes det som vållande till annans död, men efter obduktionen ändrades rubriceringen.

Den döde mannen var en EU-migrant som vistats i Huskvarna en tid.

En 16-åring och en 14-åring misstänks för mordet.

Läs också:

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app
Relaterat: Mystiska dödsfallet – man identifierad
Relaterat: Mordutredningen snart klar
Relaterat: Mordmisstänkt släpps ur häktet
Relaterat: Vännen om mordet: ”Inte klokt”
Relaterat: Film: Här tänds ljus för ”Gica”
Relaterat: Mordet på ”Gica” - här är GW:s teori