Annons

Annons

Omkring 100 personer varje år får uppsöka akutvård efter att ha skadats av fyrverkerier. Statistik från Socialstyrelsen visar att 17 personer 2014 skadades så illa att de lades in på sjukhus för vidare vård. Samtliga av dessa var män och ungefär en tredjedel var under 18 år.
– De som skadas är ofta ungdomar, trots att de faktiskt inte får använda fyrverkerier. Det är 18-årsgräns som gäller och det är olagligt för vuxna att köpa fyrverkerier till minderåriga, säger Åke Persson, Brandskyddsföreningens expert på explosiva varor.

Färre skadas
Men trots att det är många som skadas varje år så visar statistiken att antalet allvarligt skadade av fyrverkerier har minskat. De senaste 18 åren har antalet allvarligt skadade i Sverige minskat från 49 till 17 personer. Anledningen till detta är att produkterna har blivit bättre och att vissa regler har skärpts.
– Det är tydligt att åtgärderna har haft effekt, men så länge människor skadas av fyrverkerier finns det mer att göra. Vi på Brandskyddsföreningen vill till exempel att Sverige ska förbjuda raketer med styrpinnar, något som redan gjorts i Norge med god effekt, säger Åke Persson.


Explosiva ämnen
Bränn- och sårskador är de vanligaste skadorna från fyrverkerier. Många skadas på händerna men även i ögonen och på huvudet. De flesta skadas på just nyårsafton och det är inte bara de som hanterar fyrverkerierna som drabbas, utan åskådarna skadas nästan lika ofta.
– Fyrverkerier är explosiva ämnen som lätt kan orsaka brand och skador. Det är viktigt att följa instruktionerna och att vara nykter när man handskas med fyrverkerier, säger Åke Persson.