Annons

Den 23 september är det premiär för Ankomsten – en berättelse av Shaun Tan – men den skiljer sig mycket från vad de flesta är vana att se för uppsättningar.

Foto: Julia Jonsson
Foto: Julia Jonsson
Foto: Julia Jonsson
Foto: Julia Jonsson
Foto: Julia Jonsson

— Jag skulle absolut vilja påstå att den är unik. Under cirka en timme får publiken besöka fler än 40 olika platser. Dessutom är känslorna som vår huvudperson upplever väldigt lätta att relatera till, oavsett var i världen man kommer ifrån. Den skapar nog starka reaktioner, menar den amerikanske regissören Thaddeus Phillips, mest känd för sina prestationer i The Amazing Spiderman 2 och tv-serien Narcos.

En annorlunda erfarenhet

Annons

Skådespelerskan Martyna Lisowska spelar alla möjliga karaktärer under uppsättningen.

— Jag är allt ifrån en ung dotter till ett tidningsbud, en gammal man och en immigrationstjänsteman. Det är fruktansvärt roligt, speciellt att få jobba med en regissör som är en fantastiskt kreativ och inspirerande man. Jag har medverkat i rena konserter, talteater, musikaler och dansföreställningar tidigare men aldrig gjort något som ens liknar detta. Det är en oerhört rolig utmaning, där man får chansen att använda alla sina tricks, berättar hon.

"Det känns helt makalöst"

Lisowska lyfter extra mycket fram det faktum att teatern har ett gemensamt språk eftersom den är byggd på en bilderbok:

— Det är en väldigt vacker och allmängiltig historia utifrån starka bilder. Istället för riktiga repliker har vi skapat fantasiord – annars bärs handlingen främst fram genom scenografin. Jag tycker det känns helt makalöst att få vara en del av denna otroliga föreställning.

Missa inte filmen för att höra vår intervju med den amerikanska regissören Thaddeus Philips.