Annons

Det är nu snart fem år sedan thrash metalbandet Hin Håle antog sin nuvarande form. 2012 befann sig bandets gitarrist, Conny Mohlin, på en Halloweenfest där sångaren, Tobias Wetterlind, spelade i ett coverband.

- Jag blev eld och lågor. Det kändes riktigt riktigt rätt. Han har ju både utseendet och karisman på scenen, samtidigt som han levererar jäkligt bra röst- och sångmässigt. Det blev nästan panik i kroppen, att vi måste få honom att ta betet, berättar Conny.

"Nästan avskytt skivan"

Tobias nappade och åren i replokalen tog sin början. Men det skulle bli många vändor fram och tillbaka innan bandet slutligen bestämde sig för att ta steget ur inspelningsstudion. Nu, fem år efter bildandet, har de äntligen släppt den tiospåriga debutskivan - Damnation.

- Det är nästan så man har avskytt skivan för man blir så trött på det och det har varit så mycket velande. Det drog ner stämningen i bandet lite, att vi aldrig fick ut den. Men nu äntligen är vi färdiga, säger Conny.

Annons

- När vi väl bestämde att nu får det fan vara färdigt, då kände man inte att den är riktigt färdig. Men nu i efterhand när man lyssnar på den var det nog inget man ville ändra på egentligen, säger Tobias.

Inga satanister

Bandet har svårt att sätta en stämpel på musiken de gör, men berättar att de hämtar inspiration från flera metalband och subgenrer. The Haunted och Mastodon är två återkommande namn.

Den egna musiken kännetecknas av snabb och intensiv gitarrmusik - samt en stor dos religionskritik. Hin Håle är gammalsvenska för satan, men har samtidigt ingenting med bandets religiösa övertygelser att göra.

- Vi är inga satanister, säger Conny och skrattar, innan han passar över frågan till Tobias som skriver låttexterna.

- När jag skriver handlar det mest om anti-religion. Inte någon specifik religion i sig utan bara överlag. Jag har lite svårt att förstå grejen att man stänger in sig i någonting och inte sätter sin tro i sig själv och sina anhöriga utan att man sätter sin tro på en bok någon skrev för tusentals år sedan, berättar Tobias.

Mycket känslor

För en dryg vecka sedan hade bandet releasefest för skivan på Sofiehof Underjord. Det blev en lyckad tillställning och nu är förhoppningen att det blir många fler spelnigar för Hine Håle, som har siktet högt inställt.

- Man kan ju alltid diskutera varför vi gör den här typen av musik. Den är ganska hård och alla lyssnar ju inte på det, men de som inte lyssnar förstår inte heller hur stor den här genren är. Det är mycket känslor i den här musiken, säger Conny och fortsätter:

- Det är gött att röja helt enkelt.