Annons

För lite mer än ett år sedan fick orkestern Kvinnoväsen en idé. De hade inspirerats av filmen Monica Z och ville framföra hennes musik. Efter att de hade köpt in noterna började de öva.

— Eftersom Monica Zetterlund var en väldigt stark kvinnoprofil, som fick kämpa mot mycket motstånd, tyckte även jag att det var en intressant vinkel till en konsert – därför är Barnkören Nova arrangörer och Monica är den röda tråden. Vi tycker om att bjuda på konserter som innehåller mer än endast musik, för att få ett större värde. Den här gången fick vi upp en tanke om att lyfta upp jämställdhet, berättar körledaren Edward Eklöf.

Vill bygga broar

Funderingarna resulterade i att Eklöf kontaktade Röda korset och snart var det bestämt att även representanter ifrån Kvinnojouren, Kvinnor Kan och Sensus skulle få vara med.

Annons

— De har olika intressanta reflektioner att lyfta fram – allt ifrån HBTQ till hur det är att komma hit som invandrare och kvinna. Alltihop har med jämställdhet att göra samtidigt som det involverar integration. Vi tror att det här kan leda till fler samarbeten. Nu har vi chansen att mötas över gränserna, menar Eklöf.

— Att få bygga broar mellan föreningar och olika människor är något vi verkligen vill. Dessutom kan vi ses som förebilder av små tjejer. Det känns extra viktigt att få visa upp oss när det är så många män som syns på musikscenerna, tillägger Kvinnoväsens pianist Monica Axelsson.

"Känns otroligt relevant"

Eklöf och Axelsson har planerat konserten sedan i mars. I dag, den 9 november, var den första övningen som Kvinnoväsen och barnkörerna hade tillsammans.

— Det är spännande. Vi får se hur det kommer att bli, men just nu känns det riktigt grymt. Vi kommer att ge ett unikt och samhällsaktuellt perspektiv av Monica Z den 19 november. Dessutom har vi mycket fokus på våra föreningars grundläggande värderingar respekt och kärlek. Speciellt efter en dag som denna – när världen är så orolig – känns det otroligt relevant, säger Eklöf.

— Jag tror och förväntar mig att konserten blir riktigt bred. Den kommer att tilltala de flesta. Repertoaren diggas av de äldre och för barn är det alltid spännande med musik, avslutar Axelsson.