Annons

Fiskarterna rödingen och öringen lever i Vättern och har sin lek under hösten. Rödingen leker på Vätterns grund medan öringen vandrar upp i vattendrag som mynnar ut i sjön.

Maria Carlsson från Länsstyrelsen i Jönköpings läns vattenenhet fanns på plats under söndagen vid Huskvarna hamn och delade ut planscher med fiskar på och broschyrer om fiskarna till besökarna. Hon förklarade att evenemanget, som är ett samarbete med Jönköpings kommun, funnits i flera år och att många besökare brukar komma.

– Det blåsiga vädret gör att rödingen har lite svårt att hålla sig kvar på den grunda delen, så det är inte lika mycket fisk som går att se i dag, berättar hon.

Återhämtat sig

Maritha Persson från Huskvarna hade kommit för att titta på fiskarna tillsammans med sin man.

– Det är spännande att se rödingen. Vi brukar åka hit och titta på Rödingens dag. Vi får se om vi får se något i dag, säger hon.

Annons

Rasmus Linderfalk, fiskeribiolog och konsulent på länsstyrelsen, berättar att rödingen hunnit återhämta sig lite sedan den var riktigt hotad för tio år sedan.

– Vi har infört flera åtgärder som helt fiskefria områden, minimimått och begränsning av hur många fiskar man får dra upp. Det är två rödingar per man och dag som gäller. Nu har beståndet blivit bättre, även om det inte är lika stort som det en gång har varit, berättar Rasmus Linderfalk.

Innehåller gifter

Han berättar att rödingen är en fisk som innehåller såväl PCB:er och dioxiner, vilket gör att det finns begränsningar hur mycket fisk man får äta.

– I Sverige har vi undantag från EU-regler för röding, öring och lax. Egentligen överskrider fisken vissa värden, men får säljas som människomat i Sverige. Men Livsmedelsverket har rekommendationer hur mycket man ska äta av fisken. Barn, unga och gravida ska exempelvis äta mindre av denna fisken, förklarar han.

Jennifer Ravstam besökte Rödingens dag med drygt ettåriga dottern Angelina. Jennifer hade lyckats få en skymt av rödingen.
Foto: Rebecca Staf

Här, i Huskvarna hamn, samlas rödingen gärna för att leka på hösten.
Foto: Rebecca Staf

Alexander Lundkvist och syskonen Antonio och Timothy Ravstam kollade in utsikten vid Huskvarna hamn.
Foto: Rebecca Staf

Maria Carlsson från länsstyrelsen delade ut broschyrer till besökarna.
Foto: Rebecca Staf

Dessa planscher delades ut till barnen av länsstyrelsen.
Foto: Rebecca Staf