Annons

Det brann i Kapsch industribyggnad strax norr om A6 på Bataljonsgatan. Enligt Jnytts reporter på plats så var det mycket kraftig och svart rök som kom ur godsmottagningen.

- Jag åkte upp här och såg en massa rök. Först var det lite oroligt eftersom min kompis farsa jobbar där. Det såg ju förskräckligt ut, säger åskådaren Benjamin Jasarevic.

Det var en lastpall med litiumbatterier som brann. Ingen person rapporteras vara skadad och personer i närheten av branden ska ha evakuerats. Boende i närområdet ska ha fått sms om att hålla sig inomhus.

– Efter att det hade brunnit i en timme ringde vi fastighetsägaren för att stänga av ventilationen omgående, berättar en boende i området.

Det är kraftig rökutveckling vid en industri på A6-området.
Foto: Emma Arvidsson/läsarbild

Det var till en början kaos på området . Det var svårt att ta sig fram och bökigt i trafiken på den delen av A6 som var drabbad. Därefter spärrade polisen av ett stort område kring den drabbade byggnaden.

Annons

En stor rökpelare syns lång väg.

En läsare fångade den här bilden på branden.
Foto: Emil Linden/läsarbild

Pressansvarig Andreas Melin från Räddningstjänsten.
Foto: Ronja Lundin

En stor räddningsstyrka var på plats, flera brandbilar, polis och ambulans. Knappt en timme efter branden jobbade cirka 50 brandmän på platsen, och vid 13-tiden hade antalet utökats till ett 80-tal brandmän från nio räddningsstyrkor.

Branden under kontroll

Klockan 13.40 uppgav polisen att Räddningstjänsten har släckt branden.

- Avspärrningarna kommer inom kort att minskas något men inte tas bort helt. Polisen uppmanar allmänheten att även fortsättningsvis respektera avspärrningarna följa anvisningarna via Jönköpings kommun och räddningstjänsten.

Se filmer från branden

Branden var besvärligt att släcka då hela utrymmet rökfylldes. Det bedömdes finnas en risk för att den skulle sprida sig till närliggande byggnader.

- Vi har haft problem att släcka den. Det finns litiumbatterier i lokalen och det vet vi om att det är svårsläckt. Sen tillkommer det att det är stora lokaler vilket gör det svårare och tät brandrök, säger räddningstjänstens pressansvarig Andreas Melin till Jnytt och fortsätter:

- Vi kommer förmodligen fortsätta i den här takten någon timma till och sen förhoppningsvis trappa ner.

Vid halv tre meddelade räddningstjänsten att uppmaningarna till allmänheten om att gå inomhus inte längre gäller.

Jönköpings länstrafik påverkades också av branden. Inga bussar gick till Blå entrén på A6 under tiden branden pågick.Alla som befinner sig inom en radie av två kilometer från brandplatsen uppmanas gå inomhus, stänga fönster, dörrar och ventilation.
Foto: Jönköpings kommun

Vet du mer? Har du bilder?

Relaterat: Skola: ”Har varit oroligt”
Relaterat: Se filmer från branden på A6-området