Annons

De döms förutom grov stöld även för försök till grov stöld och häleri. Utöver detta ska de betala över en miljon kronor i skadestånd till försäkringsbolag och bilägare.

Den ena mannen, född 1995, döms till två års fängelse. Han ska efter avtjänat straff utvisas ur Sverige och får inte återkomma förrän 2028.

Den andre mannen, född 1998, döms till fängelse i ett år och sex månader. Han utvisas också efter avtjänat straff och får inte återvända förrän 2025.

23-åringen åtalas för grov stöld i 22 fall. Han ska enligt domen dessutom betala skadestånd till 28 målsäganden.

Mannen ska efter domen i Jönköpings tingsrätt stanna kvar i häkte tills domen vinner laga kraft. Efter avtjänat straff ska han utvisas.

Skadestånd

När det gäller 20-åringen handlar det om skadestånd till 26 målsäganden. Även han ska stanna kvar i häkte tills domen vinner laga kraft. Även här handlar det om utvisning efter att straffet är avtjänat.

Annons

Enligt åtalet skedde ett stort antal stölder av delar till BMW-bilar under perioden 28 maj till 7 juni på olika platser i landet.

De båda männen reste den 17 maj med färja från Riga i en hyrbil.

Åklagaren påpekade att stölderna skett systematiskt och att de har varit väl förberedda och föregåtts av stor planering. Godset var ämnat att föras utomlands.

Förnekar gärningarna

De båda männen har förnekat samtliga gärningar och de har också motsatt sig målsägarnas skadeståndsyrkanden.

I domen framgår att polisen hittade bildelar iden bil som de båda männen färdades i när de greps. Man har också hittat ytterligare gods i en tjuvgömma utanför Lekeryd som kommer från stölder i Örebro, Norrköping, Linköping, Kumla, Nässjö och Tranås.

Relaterat: Härvan växer runt BMW-ligan
Relaterat: Polisen kan ha sprängt BMW-ligan
Relaterat: Stal för halv miljon - tjuvgömma hittad

Texten uppdateras

BMW