Annons

Under H20 Jönköping blir det föreställningar och uppvisningar inom både idrott och kultur. Jönköping är under dessa dagar värd för ett antal idrottsevenemang kopplade till vatten och tävlingarna avgörs i och omkring stadens centrala sjöar.

Det handlar om SM i rodd, allsvenskan i segling, cykelloppet Ralpha 12 Hills och Jönköping Marathon. Dessa evenemang sammanfaller under ett antal augustidagar, och därför passar Jönköpings kommun, Destination Jönköping och Jönköping City på att fylla staden med andra aktiviteter, de flesta med vatten som tema eller i anslutning till vatten.

– Vi bestämde oss för att hitta på något nytt, och vad passade då bättre än att göra en riktigt stor fest på vatten?, frågar sig Henrik Hermansson.

”Livligt i elva dagar”

– Eftersom Jönköping arrangerar fyra stora tävlingar under elva dagar tänkte vi baka ihop det till en jättefest. Vi har satt ihop en riktig folkfest för alla. Eftersom det dessutom är inspark och pridefestival samtidigt blir det väldigt drag i stan de dagarna. Vår förhoppning är att det blir livligt i elva dagar.

Annons

Arrangörerna har valt att satsa på många olika prova på-aktiviteter. Det kommer bland annat ges möjlighet att prova på flyboard, i Action Events regi.

Flyboard är en ny vattensport där man kan sväva upp till nio meter över vattenyta, dyka ner i vattnet som en delfin eller göra volter och andra tricks som man själv kommer på.

H20 Jönköping invigs sent på kvällen fredag 18 augusti, då en scen riggas från botten av Munksjön. Cirkus Cirkör ger i samarbete med Stockholms konstsimmare föreställningen Aquanauts som har världspremiär.

Giraffparad genom stan

Bland de kulturella aktiviteterna märks även konserter med allt från opera till rap, giraffparad genom stan och konstbastu med badbaljor.

– Det har samband med att Finland firar 100 års självständighet. Man kan basta mitt i stan och hoppa ner i badbaljor, säger Hellen Smitterberg, koordinator och programansvarig för kulturdelen.

– Vi har bjudit in en teatergrupp, en giraffamilj, från Barcelona. Det kommer att skapas en savannstämning när de går, det förändrar staden på ett elegant sätt en kort stund.

H20 Jönköping ersätter Jönköpingsfesten, som arrangerades i augusti under fem års tid.

– Vi är väldigt nöjda, vi tycker att vi har fått ihop ett kanonprogram, säger Henrik Hermansson avslutningsvis.

JnyttTV. Intervju med Henrik Hermansson, och Action Event visar hur flyboard går till.