Annons

Julbilden med de glada tomtarna, som illustrerar dagens jul- och nyårskåseri, kan tyckas ålderdomligt och lite fri fantasi. Men det finns faktiskt en förlaga som är ett fotografi, se äldre bild. Vi ser ett ”klapphus” i Vättern, vi ser fyren på hamnpiren och Norra skolan, nuvarande Talavidsskolan. Av staden ser vi inget, konstnären låter röken från loket skymma staden, så slapp han rita den. På Bymarken anar vi några hus och det är viktigt att komma ihåg att dagens ”gräddhylla” var i början på förra seklet i första hand en plats för mindre bostäder, byggda av arbetare.

Kvinnorna träffades i kapphuset.?
Vad var ett ”klapphus”? Ja det fanns flera, dels det som syns på bilden, dels ett vid kanotklubbens nuvarande lokaler på väster.  De kunde bli mycket nerisade när Vätterns vågor vräkte sig på under iskalla dagar, se ytterligare äldre bild. Ett klapphus var helt enkelt en tvättstuga, långt innan vi fick tvättstugor i husen. Från början var det ”klappbryggor”, men för att i någon mån förbättra förhållandena för de tvättande kvinnorna, byggdes bryggorna in med en enkel överbyggnad. Platsen blev snart en viktig social samlingspunkt för kvinnor, inte enbart en arbetsplats. I Kalmar finns Skandinaviens enda kvarvarande klapphus och en bild från detta ger en uppfattning om hur det såg ut invändigt.

Försvann i vågorna
Vårt klapphus på Öster låg i förlängningen av Apotekargränd, alltså rakt norrut från vårt gamla Rådhus. Det fanns då en undergång under järnvägen för att underlätta transporterna. I en februaristorm 1929 försvann dock klapphuset för gått. Vätterns vågor är normalt svåra, vid detta tillfälle var de exceptionella och enligt tidningen, ”återfanns rester av klapphuset uppslängda på Norra Strandgatan”. Det återkom aldrig

Då och nu
Vi skall dock återkomma till Jönköping 1964. Hur var året, hur var julen och Nyåret och hur var stadens framtidsutsikter. Jag återfann på nätet en turistbroschyr från just 1964. Det är intressant at se hur man profilerade sig och vad det blev av det. Det är ju lätt när man sitter med facit i hand.
Vad utlovade man??
”Staden är ett omtyckt fritidscentrum med välordnade idrottsplatser, ett modernt idrottshus, tennisbanor och en golfbana av internationell klass. På Rosenlund återfinns landets första inomhusbana för vintersport och här planeras motell, swimmingpools, storidrottsplats och ett flertal sport- och fritidsanläggningar. Pulsåder, strög, affärsgata med storstadstempo, det är Östra Storgatan. Ett modernt storflygfält har anlagts, som bland annat tjänstgör som reservflygfält för Kastrup i Köpenhamn, Arlanda och Bromma i Stockholm samt Torslanda i Göteborg.”

Golf en överraskning?
Visst uppräkningen kan göras längre, men visst har det skett mycket på 50 år. Tanken på att lägga ner A6 var ju inte ens född, därav Östra Storgatan som affärsströg. Det nu rivningshotade Idrotthuset var bara 25 år, Rosenlundshallen fem år och Elmia knappt uppfunnit. Rosenlundsområdet var där de framtida satsningarna på idrottsanläggningar skulle ske. Vem kunde 1964 tro att ”överklassporten” golf skulle få ett sådant uppsving att golfbanor uppstod både här och där. 1964 var Kettilstorps  Golfbana en av Smålands få 18-håls golfbanor. Undrar hur mycket av de ”visioner” som idag tas fram för ”den sjönära staden” med massiv utbyggnad söder och väster om Munksjön, som kommer till utförande.

Annons

Isracing och musiktävling
Men vad ägnade vi Jönköpingsbor oss åt 1964. Ja i februari, vintern hade varit mycket kall, så hade man anordnat tävling i icracing på Axamosjön. Ja ni läste rätt, icracing, dessutom var det för bilar. Inte mindre än 4 000 åskådare hade vallfärdat till Axamosjön och fick se bilarna fara runt på isen, Själv minns jag tävlingen, då en av mina kamrater från J-Södra ställde upp med sin röda, ja det fanns bara röda, Volvo PV Sport. Han tog sig runt men framgången uteblev.
JP:s nöjesreporter möttes av en säregen syn när han besökte det relativt nybyggda Folkets Hus och Rigoletto. Ett antal pubertetsfinniga ungdomar med mer eller mindre beatleslugg över ögonen skulle tävla i musik. Inte mindre än 25 elektriska orkestrar deltog och vann gjorde en grupp med namnet ”The Spotlights”. Undrar vart de tog vägen?

Stora politiska planer
Vad sysslade våra folkvalda med detta år? Man trätte om huruvida man skulle bygga mer vid Sannabadet. Av detta blev det inget. Man kom enhälligt överens om att bygga ny storidrottsplats bakom Rosenlundshallen. Av detta blev det inget heller. Man trätte om man skulle rädda Fries-Queckfeldska gården (Östra Storgatan 49) och se, det gjorde man.
En idag mycket underlig verksamhet var båtutflykter till våra grannland.  Man kunde ta ”Flotell Prins Bertil” mellan Halmstad och Köpenhamn, man kunde åka Halmstad-Århus. Skagenlinjen Göteborg-Fredrikskans var ett alternativ och Krysspilen Strömstad-Sandefjord. Men varför alla dessa resor. Jo man skall läsa det finstilta: Julhandla billigt. Taxfree, cigaretter och det norska smöret och den danska osten kostade bara en bråkdel. Det var innan EU det och ölresor till Tyskland.

Tage och Nikita i båten
På den nationella fronten var det detta år som Tage Erlander tog om inte hm-hm i båten, så i alla fall Sovjetunionens generalsekreterare Nikita Chrusjtjov och rodde runt en stund i den sedermera världsbekanta Harpsundsekan. Detta är ju numera tradition vid stadsbesök på Harpsund, men 1964 var det helt nytt och färden gick utan livväster. Huruvida Chrusse kunde simma framgår inte av rapporterna. Väl hemkommen till Moskva ansågs tydligen båtfärden olämplig för Chrusjtjov avsattes med buller och bång.

Vad var det i paketen detta år??
Damernas skulle undfägnas med ett Baby-Doll nattlinne eller kanske lite mer korrekt med ett mjukt paket från affären Strumpan. Parfym av märket Madame Rochas från Norens färghandel var nog inte heller fel. Herrarna kunde önska sig en topp bra Dressinggown från Holmers eller kanske ett set longdrinksskedar utformade som golfklubbor i en golfbag, allt från Gulins. På den gemensamma julklappsfronten var det mest Tv och radio, en nyhet för året var ”den vridbara TV:n”. Dux lanserade en 23 tums tv som är lätt vridbar mot bästa tittarplats.

Inte som dagens hemvändarkväll
Som vanlig var Annandag Jul årets biopremiärdag. Men först kom Juldagen då allt nöjesliv var nedstängt.  China gav dock klockan 1900 på Juldagen Konungarnas Konung om Kristus med Vivica Lindfors, en av dåtidens stora svenska stjärnor i en biroll. På annandan gav Röda Kvarn Tjorven och Båtsman för barnen, familjen kunde gå till teaterbion och se Tre dar i buren med Tore Skogman och Anita Lindblom. Den mycket vågade Käre John med Jarl Kulle och Christina Schollin gick på China, men premiärernas premiär var på Aveny. Där visades Sean Connery i Agent 007 ser rött.
På Nyårsafton var det sedvanlig Sylvesterbal, vem säger det nuförtiden?? Det åt och dansades på både Rigoletto och Parketten, på Storan och på Portalen och på hotell City hade man verkligen en annorlunda Sylvesterbal, man reklamerade ”För alla som vill fira en trivsam nyårsafton anordnar vi en nyårsvaka utan sprit.”

Innan ring klocka ring
Men vi framför Tv:n då? Jo, 23.15 började Musikalisk salong med Bo-Teddy Ladberg och före nyårsslaget läste Max von Sydov ”Ur nattomhöljda tider”-Vad rätt Du tänkt, vad Du i kärlek vill, vad skönt Du drömt kan ej av tiden härjas, det är en skörd som undan honom bärgas, ty den hör evighetens rike till. Det är Jönköpingssonen Viktor Rydberg som skrivit denna kantat, som numera är ersatt av Nyårsklockorna.

Med dessa ord klingande i öronen önskar vi som skrivit för Förr och Nu på Jnytt detta år en God Jul och ett Gott Nytt år med en förhoppning att ses igen.