Annons

Det har gått 130 år sedan August Strindbergs hyllade drama spelades för allra första gången. Nu ger Smålands musik och teater sin version.

Pjäsen utspelar sig under en midsommarnatt. I korthet handlar det om hur en ung kvinna av rang, vid namn Julie, och en betjänt, vid namn Jean, trots sina olikheter dras till varandra. Detta framför ögonen på Jeans fästmö Kristin. Men den motvilliga passionen växlar under natten till en förödande psykologisk kamp där övertaget ständigt skiftar.

Pjäsen är delvis omarbetad och texter från Gamla testamentet, Nya testamentet och Koranen har lagts till för att påvisa de förhållningsregler för människor som finns i de tre abrahamitiska religionerna.

Vill väcka ökad förståelse

Uppsättningen regisseras av Rebecka Cardoso, som bland annat hyllades för sin bearbetning av Hamlet i Kulturhuset Spira 2016.

Annons

– Den här hedersstrukturen finns i så många sammanhang än i dag. Den finns i hela världen och den finns i Sverige, säger hon.

Cardoso tror att föreställningen kommer locka en publik som är intresserad av att se hur en klassiker kan aktualiseras.

– Jag tycker själv att det är svårt med de här klassikerna och ställer mig själv frågan varför man ska spela dem. Varför är de så viktiga? Speciellt när de har de här temana som lätt blir reproduktiva. Men min förhoppning är nog att väcka en emotion, en ökad förståelse och igenkänning hos publiken, säger hon.

Starka scener

Scenografin är abstrakt och det är skådespelarna som får ta utrymme på scenen. Ett stort gallernät i bakgrunden symboliserar fångenskap.

Publiken kan vänta sig starka scener och gripande skådespelarkonst. En rysning av obehag kryper genom kroppen när folket i pjäsen ropar ”hora, hora” och senare tömmer ut stenar på golvet.

Rebecka Cardosa är utbildad vid Teaterhögskolan i Göteborg samt Stockholms Dramatiska högskola. Hon gjorde sin debut på Spira som skådespelare i föreställningen En julsaga och säger att hon är glad över att vara tillbaka igen.

– Nu börjar jag känna igen mig i huset, vilket betyder mycket för mig som frilansare, säger Cardoso.

Regissören Rebecka Cardoso har tidigare setts i Kulturhuset Spira som skådespelare i En julsaga och som regissör och scenograf för Hamlet.
Foto: Alexandra Locking

I rollen som Julie ser vi den frilansande skådespelaren Kim Theodoridou Bergquist från Stockholm. Hon har tidigare medverkat i föreställningar som Fadern, Europas kniv och Dom blinda. Just nu är hon även aktuell i långfilmen Videomannen.

Jean, betjänten, spelas av Mathias Lithner som är anställd vid Smot. Han debuterade för Jönköpingspubliken i Grabbarna mittemot och sågs nyligen i Olga kastar lasso och Den sista elden.

Hanna Schön, som även hon är anställd vid Smot, har gjort titelroller i både Hamlet och Romeo och Julia samt spelat rockig basist i ungdomsföreställningen De fantastiska. Förra året såg vi henne i Olga kastar lasso och Den sista elden. I Fröken Julie gör hon rollen som fästmön Kristin.

”Positiv röra”

Utöver de tre professionella skådespelarna kommer scenen även att äntras av fem amatörskådespelare, om än relativt erfarna sådana.

– Jag har jobbat ganska mycket med amatörer och har en viss förkärlek till det. Det blir något spännande i det här mötet mellan professionella och amatörer. Dessutom finns det i det här fallet ett konstnärligt värde i att amatörer får spela folket, säger Cardosa och tillägger:

– Och av någon anledning blir det alltid väldigt bra stämning när man blandar professionella med amatörer. Det tillför någon positiv röra.

Fröken Julie har premiär på Spira lördag den 2 februari och spelas fram till och med 9 mars.

Jnytt-TV: Se ett smakprov ur föreställningen Fröken Julie.