Annons

I Sverige slängs var femte matkasse som bärs hem och enligt Naturvårdsverket går cirka 500 000 ton mat till spillo varje år. Det leder till onödiga utsläpp av koldioxid.

I Jönköpings län motsvarar de konsumtionsbaserade utsläppen av växthusgaser 3,8 miljoner tonkoldioxid, enligt den senaste statistiken från Naturvårdsverket. Det innebär cirka 11 ton per person och år.

Isen i Arktis smälter

Utsläppen i Jönköpings län leder till att istäcket i Arktis smälter med 11 miljoner kvadratmeter varje år, enligt en vetenskaplig studie som Dagens Nyheter rapporterat om. Det skriver nätbutiken Matsmart i ett pressmeddelande.

Bäst-före-datum

Många svenskar slänger ofta mat när de ser att bäst-före-dagen har passerats, det visar en Sifoundersökning som Matsmart låtit göra. Men bäst-före-datumet är bara en garanti från producenten att varan håller exakt samma kvalitet som vid tillverkningstillfället.

Annons

– Att äta upp maten som köps hem eller att handla mat med kort eller passerat datum är två smarta sätt att minska sin egen klimatpåverkan, säger Karl Andersson, i pressmeddelandet.

Matsmart är en nätbutik som säljer felmärkta eller utgående varor till rabatterade priser med hemleverans över hela Sverige. Förra året sålde företaget totalt 77 ton mat i Jönköpings län som annars hade slängts.