Annons

Med 60 000 passagerare utgör chartertrafiken en viktig del av Jönköping Airports verksamhet.

– Det är den överlägset största siffran, och det är glädjande, inte minst eftersom vi låg på 10 000-25 000 i många år, säger vd och flygplatschef Sten Norinder.

Är det rent av en överlevnadsfråga för er del?

– Det vet jag inte. Men det är den största delen och ett oerhört viktigt område för oss. Det är fråga om attraktivitet för Jönköping, att man ska kunna flyga härifrån. Chartern är jätteviktig för Jönköpings attraktivitet. Dessutom är det en jätteviktig inkomstkälla.

En av tre aktörer

På onsdagen var Mathias Bergdendahl, nordisk informationschef på researrangören Fritidsresor, på besök hos Jönköping Airport. Syftet med besöket var bland annat att informera om betydelsen av att erbjuda flyg från Jönköping.

Annons

Fritidsresor är en av tre aktörer som gör detta i nuläget – och de anser att de mindre och regionala flygplatserna fyller en viktig funktion. Därför är man högst delaktiga när man tar fram utbudet.

– Vi ser de regionala flygplatserna som en väldigt viktig del av vår verksamhet och vi har ett väldigt tätt samarbete med Jönköping Airport. Därför är det jätteviktigt för oss att siffror om antalet resenärer och potentiella resenärer. Nu ska vi stämma av inför vintern och nästa sommar, säger Bergendahl.

– Vi har en tät dialog när vi tar fram nya destinationer, breddar och tar fram volymer. Målet med dagens besked är att ge ett besked om hur vi ser på marknaden. Vi ser stora förändringar i resmönstret och vad kunderna vill ha.

”Resmålen kan flyttas”

Resmönstret påverkas av den oroliga omvärlden. Det är till exempel betydligt mindre attraktivt att resa till Egypten och Turkiet nuförtiden, medan både Grekland och Spanien har ökat.

– Vi var mer svettiga tidigare i år och framför allt under förra hösten. Stressen består framför allt av att hitta nya resmål till resenärerna och att ha samma volymer. Inför nästa år känner vi oss trygga med att ha samma reseintresse, däremot kan resmålen flyttas, säger Bergendahl.

Resvanorna är i förändring, och så även valet av resmål. Framöver kommer Fritidsresor av allt att döma att ha ett utökat utbud av stadsresor och en kombination av flyg och kryssning. Det är absolut tänkbart att även Jönköping Airport berörs av detta.

– Vi kommer ha utökade möjligheter i framtiden, men vi har inget konkret att komma med i dag att vi ska ha resor till den eller den destinationen. Vi tittar på hur vi kan bredda med nya destinationer, säger Mathias Bergdendahl.

Fritidsresor kommer för övrigt att byta namn till TUI 1 november.

JnyttTV. Intervju med Mathias Bergendahl i spelaren ovan.