Annons

Förslagen kommer från SSL-klubbarna och deras intresseförening SSL/SEI, och deras förhoppning är att förändringarna ska göra serien mer attraktiv.

– Besluten har styrelsen i SSL/SEI tagit i samråd med klubbarna. Vi vill utvecklas och växa i precis den takt som harmoniserar med våra klubbar, säger SSL/SEI:s ordförande Krister Kalte i ett pressmeddelande.

Om förslaget att spela tre mot tre i övertidsperioderna går igenom kommer det att gälla på både herr- och damsidan i SSL.

Ta bort straffavgörande

Annons

Spel tre mot tre gäller både i grundserien och i slutspelet. I grundserien gäller fortsatt en fjärde period på fem minuter, därefter tar straffavgörande vid. Här tillämpas ”suddenstraffar”, vilket innebär att lagen lägger varsin straff åt gången. Om ett lag gör mål och det andra inte gör det har det första laget vunnit extrapoängen, i annat fall fortsätter straffläggningen med ytterligare en omgång.

I SM-slutspelet innebär förslaget att lagen i en eventuell förlängning spelar ända tills ett matchavgörande mål har gjorts – alltså blir det inte straffavgörande i slutspel.

SSL/SEI vill även ändra spelformen för SM-slutspelet på herrsidan. Detta görs genom att utöka med två åttondelsfinaler för lag 7-10 i grundserien. Dessa fyra lag möts i åttondelsfinalen i matchserier som spelas i bäst av tre matcher.

”Utveckla högsta ligan”

Vinnaren av respektive matchserie tar därefter plats i kvartsfinalerna, till vilka lag 1-6 direktkvalificeras. Lag 11-12 har som tidigare spelat färdigt för säsongen och lag 13-14 flyttas ned till allsvenskan.

På damsidan gäller samma förutsättningar som den pågående säsongen.

För både herrarna och damerna förändras också processen kring att bestämma vilka lag som möts i kvartsfinal. I stället för att det som tidigare har genomförts val föreslås att seriesegraren i SSL möter det lägst placerade laget från grundserien och serietvåan möter det näst lägst placerade laget. Trean i SSL möter sexan och fyran möter femman.

– Detta går precis i den riktning som vi tillsammans med klubbarna vill utveckla högsta ligan. Genom att löpande utveckla produkten gör vi varumärket mer attraktivt både nu och över tid, säger Krister Kalte.

JIK