Annons

Synbesiktningen är ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen med syftet att uppmärksamma synens betydelse för ansvarsfull bilkörning. Synbesiktningen genomförs under hösten varje år och resultaten är skrämmande säger Maja Kalm Henefelk som är legitimerad optiker på Synoptik i Linköping.

- Siffrorna från Synbesiktningen är alarmerande, särskilt inför den stundande midsommarhelgen, som är Sveriges mest trafikintensiva. Bilister är stressade och många åker långväga för helgens firande. Det är ogynnsamma förhållanden som gör det extra viktigt att vara uppmärksam i trafiken. Som optiker vill jag därför råda alla som kör bil att vara noga med att kontrollera sin syn. Det kan vara ett av de enklaste sätten att undvika en trafikolycka, säger optikern Maja i ett pressmeddelande.

Annons

Väder och vind påverkar säkerheten

Men det finns andra omständigheter som kan spela in på trafiksäkerheten och som vi inte själva kan kontrollera. Regn, bländande sol eller värmebölja är väldigt påfrestande för både bil och förare. För att förbereda sig för detta kan det vara bra att ha ett par solglasögon liggande i bilen.

– Det är alltid bra att ha ett par solglasögon redo i bilen så att du slipper bli bländad när solen tittar fram. En bländande sol är farligt i trafiken då sikten stundvis kan försvinna helt. Solglasögon är ett enkelt sätt att minska risken för en trafikolycka. Glasögonens färg är ofta kontrasthöjande och hjälper dig också att se vägmiljön bättre, säger Maja Kalm Henefalk.

Det är också viktigt att kolla mönsterdjupet på däcken för ett bättre väggrepp. Ett mönsterdjup på minst 1,6 är godkänt men det rekommenderade mönsterdjupet är 3 mm. Detta på grund av att ett mönsterdjup på mindre än 3 mm ger en ökad risk för vattenplaning om det kommer en sommarskur.

Bra sikt är viktigt

Att ta hand om bilens vindrutor och se till att rutan är fri från repor och smuts säkerställer god sikt.

– Se till att spolarvätskan är ordentligt påfylld, och att bilrutorna är rena och avtorkade även på insidan. Torkarblad tenderar att bli hårda över tid vilket reducerar rengöringseffekten. Blir det kraftigt regn försämras sikten avsevärt och det blir extra viktigt att vara utrustad med bra vindrutetorkare som har gummi av bra kvalitet och som tål slitage och är mjuka vid kall väderlek, säger Morgan Isacsson, expert kontrollbesiktning på Bilprovningen, i ett pressmeddelande.

Utöver detta är det bra att kolla lufttrycket i däcken för att undvika punktering och att kolla över motorn och kylarvätskan. Se också till att ha med tillbehör som reservhjul och varningstriangel om olyckan skulle vara framme.