Med hjälp av märkliga rekommendationsmejl och missvisande videofilmer blåste Alieu Darbo klubbar i England, Italien, Kroatien, Grekland, Malta, Norge samt Sverige. Det uppger Sportbladet som har gjort en längre granskning kring 24-åringen som pekas ut som en bedragare.

Darbo provspelade för Jönköpings Södra i januari 2014, något som Jnytt skrev om då.

”Lät intressant”

– Vi hade fått lite tips om honom med bilder, videos från matcher och rekommendationer. Det såg ut som han hade väldigt intressanta kvalitéer, spetskvalitéer som alla egentligen söker. Snabbhet, dribblingar, skott och bra en mot en offensivt. Det lät intressant men sen när han kom var hans fysiska status väldigt låg och när vi körde tester på honom såg vi att det skulle ta två månader innan han skulle komma upp i en nivå där han kunde träna för fullt utan skaderisk. Det var inte det vi behövde i J-Södra just då, säger Mats Gren till Sportbladet.

Slog larm

På frågan om han är säker på att det var Darbo på filmerna svarar han:

– Det var ju lite såna frågor jag ställde mig också. Är det här verkligen han? Så var det lite grann. Men efter lite diskussioner kom vi fram till att han fick komma dit och testa och visa upp sig, för annars skulle vi släppa det. Det gjorde han också.

Enligt Gren fanns det inga andra konstigheter kring Darbo. Östersunds ordförande Daniel Kindberg förstod dock att allting inte stod rätt till och var en av de första som slog larm.

Alieu Darbo hotar med att kontakta en advokat efter Sportbladets kartläggning.