Annons

Bilisterna i Jönköping är bra på att använda säkerhetsbälte. De kommuner som ligger i topp är tillsammans med Jönköpings kommun även Eksjö, Värnamo, Habo, Nässjö och Gislaved kommun. Samtliga har en bältesanvändning på 98 procent. Sämst i länet på att använda bälte är man i Sävsjö, Tranås och Vetlanda med 95 procent.

Annons

- Vi kan konstatera att den tidigare så gynnsamma utvecklingen beträffande bältesanvändningen har stagnerat. Om det beror på att vi nu nått full effekt av bältespåminnarna i fordonsflottan eller om det beror på andra faktorer är svårt att bedöma, säger Eleonor Franklin vid NTF i Jönköpings län i en kommentar.

"Mycket mer riktat"

Bäst i landet på att använda bälte är man i Halmstad, Markaryd och Älvsbyn, enligt NTF. De kommuner med lägst bältesanvändning är Pajala med bara 72 procent, samt Uppvidinge och Hjo med 73 procent.

- Det är oroande att bältesanvändningen varierar så kraftigt i landet. På vissa håll saknar mer än var tionde bälte och går man ner på kommunal nivå är användningen på sina håll ännu sämre. Om inte polisen kan öka sin övervakning i de kommuner där bältesanvändningen är som lägst skulle vi behöva jobba mycket mer riktat och lokalt med attityd -och beteendepåverkande insatser mot förare de närmsta åren, säger Eleonor Franklin.

NTF