Jönköpings län totala skuld hos Kronofogden vid årsskiftet var 1,7 miljarder kronor. Det är en ökning med 1 procent jämfört med förra året. Det visar en undersökning som Visma gjort av statistik från Kronofogden som Jnytt tagit del av i ett pressmeddelande.

"Djup skuldsättning"

– Sommaren är en sådan tidpunkt som sticker ut i statistiken när många drar på sig höga kostnader för semestrar och andra nöjen de egentligen inte har råd med. Det betyder att fler riskerar djup skuldsättning, något som kan vara betydligt svårare att ta sig ur. Det är därför viktigt att inte överskatta sin ekonomiska förmåga, säger Elinor Sjören, marknadschef på Visma Collectors.

Svenskarnas totala skuld var nästan 79 miljarder kronor vid årsskiftet, vilket är en ökning med 6 miljarder kronor från förra året. Bakom skulderna står 418 000 privatpersoner, som är 5500 färre personer från förra året.

Annons

"Skuldberget ökar"

– Samtidigt som det är glädjande att färre personer hamnar i skuld så är det oroande att skuldberget ökar totalt sett. Det bästa sättet att få och behålla kontroll över sin ekonomi är att göra en budget och sedan följa den. Försök att inte falla för frestelsen att konsumera mer än budgeten tillåter. Att få pengarna att räcka till det viktigaste, som boende och mat, och inte dra på sig onödiga skulder, säger Elinor Sjögren.

1. Budget: Gör en hushållsbudget, var noga med att följa den och håll den uppdaterad.

..

1. Budget: Gör en hushållsbudget, var noga med att följa den och håll den uppdaterad.

2. Planering: Lista de semesternöjen som du skulle vilja ha råd med och vad de kostar. Finns det något i din hushållsbudget som du kan skära ner på för att ha råd?

3. Låna inte i onödan: Undvik att ta snabblån och krediter för utgifter som du egentligen inte har råd med.

4. Kostnadsfria aktiviteter: Många sommaraktiviteter är gratis eller kostar väldigt lite. En picknick vid en nära strand eller skog behöver inte bli särskilt kostsam.

5. Kommunala aktiviteter: Många kommuner erbjuder och anordnar kostnadsfria sommaraktiviteter. Ta reda på programmet för din kommun.