Annons

Årets alla certifieringsbesök av klubbarna i Svensk Elitfotbolls och Svenska Spels Tipselitnätverk är genomförda. Efter att totalresultatet är uträknat står det klart att Malmö FF:s akademiverksamhet toppar listan med 5 321 poäng, före BP med sin 4 594 poäng. Trea på listan är IF Elfsborg med 3 334 poäng.

Malmö FF är också den klubb som ökar sitt resultat mest (+1 357), följt av AIK (699) och Helsingborgs IF (685). Totalt nio klubbar har maximala fem stjärnor i certifieringen, en minskning med en klubb jämfört med 2017.

Fler poäng för HFF

Av de lokala fotbollsklubbarna återfinns J-Södra på 31:a plats. Jönköpingsklubben får tre stjärnor och 1 366 poäng, och tappar tre placeringar jämfört med förra året.

HFF kommer upp i 1 135 poäng, vilket ger två stjärnor och en 40:e plats i rankingen. Det är en förbättring med fem placeringar jämfört med 2017. Antalet stjärnor är detsamma som i fjol för båda klubbarna.

Annons

Många har bättre resultat

Certifieringen handlar i första hand inte om att få flest poäng utan att de medverkande klubbarna ska kunna jämföra sina egna resultat mot sig själv från år till år, i syfte att utveckla sig själva och sin verksamhet.

I år är certifieringen förändrad något på så sätt att bland annat klubbarnas arbete med värdegrund ger extra poäng, samt att vi har tillfört poäng för specialister i organisationen men det krävs också fler poäng än tidigare för varje stjärna.

Trots högre krav förbättrade 59 av 62 klubbar sitt totala resultat jämfört med 2017 års verksamhet. Sex klubbar blir dock av med en stjärna jämfört med tidigare år. Det skriver Svensk Elitfotboll i ett pressmeddelande.