Annons

Det kommunala bostadsföretaget Vätterhem och Hyresgästföreningen har efter en månads förhandlingar kommit överens om 2019 års hyresnivåer. Överenskommelsen innebär att hyran höjs med 1,7 procent för Vätterhems hyresgäster. Undantaget är de nybyggda lägenheterna på Koriandervägen på Ekhagen som inte omfattas.

Orsaken till höjningen är ökade kostnader för byggmaterial, kommunala taxor, försäkringar, fastighetsskatt och löner.

”Inte totalt samförstånd”

De inbladade parterna är nöjda med överenskommelsen.

– Vi går alltid in med målet att få till en realistisk höjning, och det här är sammantaget realistiskt. Det som framför allt sticker ut är att det var en stor ökning för avfall inför 2018 och även VA-taxan har ökat ganska mycket på senare år. Det slår direkt på hyresnivåerna, och dessa kostnader är svåra att komma undan, säger Simon Brehmer, förhandlare vid Hyresgästföreningen.

Annons

Hur var förhandlingarna?

– Det var inte totalt samförstånd, men de var konstruktiva och effektiva.

Hur tror ni att hyresgästerna kommer reagera på höjningen?

– Vi hoppas att de är nöjda och att det finns förståelse. Förhoppningsvis kan Vätterhem fortsätta med sin goda service, vilket kommer till nytta för hyresgästerna.

Så stor blir höjningen

Några exempel är att en tvårummare med en nuvarande månadshyra på 4 500 kronor i månaden får en höjning med 77 kronor i månaden. För en trerummare med en hyra på 5 200 kronor blir ökningen 88 kronor. För en fyrrummare med månadshyra på 6 000 kronor i månaden blir höjningen 102 kronor.

– Det är viktigt för oss att inte ta ut mer än nödvändigt. Vi försöker ha en måttlig hyreshöjning och satsar i stället på effektiviseringar inom bolaget. Samtidigt gick bostadsbranschen ut med en rekommendation om en höjning på tre-fyra procent. Vi har tittat på vilka höjningar vi inte kan påverka själva, och det handlar till exempel om VA-taxan, säger Thorbjörn Hammerth, vd på Vätterhem.

Höjningen görs trots att Vätterhem gick med omkring 100 miljoner i vinst i fjol och att vinsten väntas bli lika stor i år.

– Vi behöver ha pengar och resurser eftersom vi har ett ägardirektiv om att bygga 200 bostäder per år, och de kostar 400 miljoner att tillverka. Vi vill ha egenfinansiering och inte skuldsätta bolaget, säger Hammerth.

Avtalet är ettårigt och gäller från och 1 januari 2019.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app