Annons

När Jönköpings kommun kikade på vad en lasershow skulle kosta visade en utredning för två år sedan att en liknande show i Katrineholm kostade 800.000 kronor. Där gick banken in och sponsrade, så den faktiska kostnaden för kommunen i Katrineholm slutade på en lägre summa.

– De som vi hyr in som kommer att köra lasershowen i Jönköping kör en liknande show på nyårsafton i Västerås. Eftersom de kan göra en kopia av showen i Jönköping får vi ner priset till 200.000 kronor. Vi har också sponsring, så jag gissar att slutsumman hamnar någonstans runt 150.000 kronor, berättar Anders Hulusjö, som inte utesluter att det hinner komma in fler sponsorer innan nyårsdagen.

Räknade ni med att en lasershow kunde kosta kommunen 800.000 kronor när ni tittade på att ersätta fyrverkerierna med en lasershow?

Annons

– Det var när vi fick det här bra priset som vi bestämde att vi skulle ha en lasershow. Det här kommer att bli kanon! Vi tyckte att det var värt att prova det här med lasershow och vi tror att man kan göra något riktigt bra av det. Sedan får vi se vad folk tycker och om det är något som vi ska fortsätta med.

Fyrverkerierna har kostat kommunen 35.000-40.000 kronor, men ni känner ändå att det är värt att lägga 150.000 kronor på en lasershow med kringarrangemang?

– På ett vanligt nyårsfirande som kommunen har brukar det komma 1.000-1.500 personer och det känns som det kommer att komma fler när vi nu kör en lasershow eftersom det är nytt och det är första gången vi kör detta. Jag vet att någon kommun kommer med en busslast med folk som ska titta på lasershowen i Jönköping. Sedan får vi hoppas att vi har tur med vädret, annars kan det bli lite jobbigt, säger Anders Hulusjö.

Vädret påverkar

Han berättar att vädret även haft en stor betydelse när det gäller fyrverkerier.

– Någon nyårsdag när vi sköt upp fyrverkerier så var det sådant väder att man inte såg något, så vi är helt utelämnande till vädret. Så är det även vid en ljusshow. Då vill man gärna ha lite rök eller dimma, regn eller snöfall. Det är bra. Det ska inte vara helt klart för då syns det knappt. Men det är tänkt att det ska blåsas upp rök. När man sedan släcker ner så kommer detta bli kanon, säger Anders Hulusjö.

Tryck från djurägare

Han berättar att det kan vara kruxigt att fixa en lasershow på just nyårshelgen då många är upptagna med annat. Men i år var kommunen ute i god tid och lyckades därför boka en lasershow.

– Det här blir mer än bara en lasershow. Det blir också en sång- och musikdel. Allt detta kommer att bli mäktigt, tror Anders Hulusjö.

Lucas Söderberg från Team Lucas produktion, som har fått uppdraget att genomföra framtagandet, berättar att det i totalkostnaden för nyårsfirandet ingår mer än bara en lasershow.

– Det blir en barnföreställning, en dansföreställning av dansskolan med illustration. Det kommer dansare från Växjö och Jönköping och det framförs tre låtar live. I totalsumman ingår också ljud- och ljusanläggning, kostnad för sju personal och tekniker, resekostnader, hotellnätter och många timmars genomgång, berättar han.

Kan användas i filmer

I samband med nyårsfirandet kommer det också att framföras en Jönköpingshymn med specialskriven text och musik.

– Den ska framföras med klassiska stråkar och på engelska. Tanken är att den sedan ska kunna användas av Destination Jönköping och i filmer som bakgrundsmusik, berättar Lucas Söderberg.

Han menar att det därför inte går att jämföra kommande nyårsfirande med tidigare rent kostnadsmässigt.

– Det är ju inte bara en lasershow. Skulle man räkna med bara lasershowen skulle det bara bli 10.000-15.000 dyrare jämfört med tidigare år. Så egentligen kan man säga att själva nyårsfirandet egentligen bara blir 50.000-60.000 kronor dyrare, säger Lucas Söderberg.

I samband med nyårsfirandet kommer det också att bli nyårstal, Nova kyrkokör medverkar och Kulturskolan uppträder.

En stor anledning till att kommunen väljer att satsa på en lasershow den här gången beror på det stora trycket från djurägare och djurskyddsorganisationer.

– Fyrverkerier är ju effektfullt och enormt pampigt när man vill fira något. Problemet är att mängder med folk får problem med sina husdjur under dessa tio-tolv minuter. Många är upprörda och skriver till oss och vi har fått många inbjudningar från djurskyddsorganisationer, så man kan säga att det är ett starkt tryck från dem, berättar Anders Hulusjö.

Ska utvärderas

Han förklarar att det också kommit röster om att fyrverkerier skulle vara en miljöbelastning, något som miljönämnden inte hållit med om.

– Vi sköt raketer vid piren och en del säger att det blir nedfall i Vättern, men enligt miljönämnden handlar det inte om några mätbara effekter. Att vi sköt från det stället gjorde att vi slapp nedfall på hustak och bilar, så det var en bra plats att vara på när vi hade fyrverkerier. Det går inte heller att jämföra den miljöpåverkan som kommer från Jönköpings kommun med det som orsakas av privatpersoner, säger Anders Hulusjö.

Det är kommunfullmäktiges presidium som ansvarar för nyårsfirandet och om ljusshowen blir lyckad är det tänkt att bli något som kommunen ska fortsätta med.

– Men naturligtvis får vi utvärdera om det ger önskad effekt och om vi inte är nöjda får vi göra något annat nästa gång, säger Anders Hulusjö.

Läs även:

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app