Annons

Region Jönköping satsar på ett nytt vårdcentrum på Råslätt i Jönköping. I byggnaden kommer det göras plats för bland annat vårdcentral, Folktandvården och familjecentral.

Det kommer också finnas en så kallad klinisk utbildningsmottagning. Det är en mottagning som drivs av läkarstudenter och deras handläggare. Vårdcentrumet planeras vara klart i slutet av 2020, regionens mål är att det ska vara väl rustat för dagens och framtidens krav för patienter och medarbetare.

– Vi vill att medarbetare och Råslättsbor ska känna sig stolta över sitt nya vårdcentrum. När man som medarbetare tar emot sin patient eller besökare ska det märkas att hen tycker att det känns speciellt att få ta emot i dessa lokaler, säger byggprojektledare Ove Johansson i en kommentar.

Politiker på plats

Byggnaden kommer stå mellan Willys och Fiskgjusegatans parkering och nu har det ceremoniella första spadtaget tagits. På plats under evenemanget fanns bland annat regionstyrelsens ordförande Mia Frisk (KD), Rachel De Basso (S) ordförande i nämnd för folkhälsa och sjukvård samt regiondirektören Agneta Jansmyr.

Annons

– Ett nytt vårdcentrum blir ett välbehövligt lyft för området, och en fråga som vi har drivit i flera år. Här finns invånare från hela världen som nu i nya lokaler får tillgång till en nära, jämlik och säker vård. Detta spadtag innebär att personalen får nya, moderna och funktionella lokaler, anpassade efter dagens behov, sa hon och pekade på hälso- och sjukvårdens utveckling där sjukvård flyttar från sjukhus till vårdcentral, säger De Basso.

Bygget förväntas kosta 160 miljoner kronor och börjar den 1 april. Regionen meddelar att det genom material och tekniker runt byggnaden ska ge ett intryck av ett vävt band som knyter samman olika folktraditioner. Toaletterna kommer inte märkas med manliga och kvinnliga symboler för att ta hänsyn till HBTQ-personer.

– Det blir ett riktigt lyft för Råslätt. Jättefint. Utbildningen här påverkar förhoppningsvis också rekryteringen av läkare, säger Rose Akdogan, som har bott i området i 30 år.