Annons

Vid ett valpköp finns det mycket att tänka på. Lis-Marie Johansson är veterinär på djursjukhuset AniCura i Jönköping och Värnamo och vet vad det innebär att skaffa en hundvalp.

- Det viktigaste av allt är att få träffa valpen och tiken innan du gör köpet. Helst ska du även träffa kullsyskon och kanske även fadern i deras egen miljö hos uppfödaren. Då får du en uppfattning om föräldrarnas temperament samt viktig information om hur valpens första tid har varit, säger Johansson.

Något som också är viktigt är att välja en som passar till sin egen livssituation. Större hundar kräver mer motion och plats, så det gäller att fundera på vad som passar till ens vardag.

Vaccinera mot valpsjuka

Ett veterinärintyg är viktigt för att säkert veta att valpen är frisk. Det bör inte göras tidigare än en vecka innan valpen ska levereras till sitt nya hem. Vid besiktningen går veterinären igenom bland annat öron, ögon och tänder. Valpen får då också sina första vaccinationer mot bland annat valpsjuka och smittsam leversjukdom.

Annons

- Fel som ibland upptäcks vid besiktningen är blåsljud på hjärtat eller bettfel – vilket förstås kan påverka köpet. Ett bettfel kan hunden många gånger leva med utan större problem – om det inte är allt för gravt, men ett hjärtfel kan i vissa fall orsaka för tidig död, säger Johansson.

Äldre än 15 veckor vid import

Ifall man vill köpa valpen från ett annat land är det viktigt att tänka på att den ska ha ett pass, vara id-märkt och ha samtliga vaccinationer, enligt Jordbruksverkets bestämmelser. Valpen måste då också vara äldre än 15 veckor.

Vad valpens första år kostar

Hundvalp, inköpspris ca 10 000 – 14 000 kr

Grundvaccinationer, valp 500 – 600 kr

..

Vad valpens första år kostar

Hundvalp, inköpspris ca 10 000 – 14 000 kr

Grundvaccinationer, valp 500 – 600 kr

Valpfoder 7000 kr (per år)

Försäkring 3000 – 4000 kr

Tillbehör 500 – 1000 kr

Valpkurs cirka 2000 kr

Total 23 000 – 28 600 kr