Annons

– Matsvinn är ett slöseri med resurser. Ett sätt att minska matsvinnet är genom ökad kunskap, säger nätbutiken Matsmarts vd Karl Andersson.

Varje vecka slänger svenska folket i snitt 0,9 kilo ätbar mat per person, enligt Naturvårdsverket. Bara i Jönköpings län motsvarar det cirka 326 ton ätbar mat i veckan. Men sju av tio svenskar tror att de själva slänger mindre än snittet, enligt en Sifoundersökning som nätbutiken Matsmart låtit göra.

Sprida kunskap

– Ingen vill slänga mat, och vi kan alla bli bättre på att minska vårt matsvinn. Genom att sprida kunskap om varför matsvinn uppstår och tips på hur man undviker det tror vi att svinnet kan minska, säger nätbutiken Matsmarts vd Karl Andersson.

En av de vanligaste orsakerna till matsvinn i hemmet är okunskap om datummärkning. Var femte svensk kan inte skilja på bäst före-dag respektive sista förbrukningsdag, enligt en Sifoundersökning Matsmart lät göra tidigare i år.

Annons

Skillnaden är att bäst före-datum endast är en garanti från producenten att varan håller exakt samma kvalité som vid tillverkningstillfället, medan sista förbrukningsdag innebär att maten inte är säker att äta efter att datumet har passerats.

– På Matsmart har vi en vision om en värld utan matsvinn. Det är inte bara en vinst för miljön utan också för plånboken, säger Karl Andersson.

Så minskar du svinnet

1. Lita på dina sinnen - titta, lukta och smaka innan du slänger. Gå inte enbart efter bä..

Så minskar du svinnet

1. Lita på dina sinnen - titta, lukta och smaka innan du slänger. Gå inte enbart efter bäst före-datum.

2. Använd matresterna! Laga en omelett, paj, gratäng eller frys in resterna.

3. När du står i butiken kan du välja kortare bäst före-datum om du vet att varan ska ätas inom kort.

4. Förvara maten rätt – följ förpackningsanvisningarna så förlänger du hållbarheten.

5. Planera dina inköp – titta igenom vad som finns hemma så att du inte handlar dubbletter.

Fakta om matsvinn

Varje svensk slänger i genomsnitt cirka 45 kilo ätbar mat och dryck varje år, enligt Naturv..

Fakta om matsvinn

Varje svensk slänger i genomsnitt cirka 45 kilo ätbar mat och dryck varje år, enligt Naturvårdsverket. Det motsvarar cirka 0,9 kilo per vecka.

Mat