Annons

Det är företaget Braincool som tillsammans med SHL-lagen HV71, Malmö, Skellefteå, Färjestad och Örebro gör gemensam sak för att minska hjärnskadan som uppstår vid hjärnskakningar.

Skadan ska minska genom att man kyler ner hjärnan ett par grader.

– Det vi vet, rent vetenskapligt, är att det är gynnsamt för hjärnan om den blir skadad att ha så låg temperatur som möjligt, säger HV71:s läkare Jonas Kalman till Jnytt.

Kalman berättar att hjärntemperaturen, som kan likställas med kroppstemperaturen eftersom det finns så många blodkärl i hjärnan, är någon grad över 37 i samband med att man tar ut sig fysiskt.

Annons

– Man får en ökad blodförsörjning och snabbare puls när man utför fysiskt arbete.

Produkten ser ut ungefär som en mössa, och tanken är att den ska sänka hjärntemperaturen genom att kyla huvud och halskärl.

Ungefär 45 till 60 minuter ska man ha mössan på sig.

– Tanken är att det ska minska symptom och hjärnskadan. När hjärnan är kall behöver den inte lika mycket syre, berättar Jonas Kalman som säger att man använder sig av ett liknande koncept på sjukhus vid till exempel infarkter.

Men då söver man patienten och kyler ner betydligt mer än vad man kommer att göra i samband med hjärnskakningarna.

Nästa vecka

I nästa vecka är tanken att företaget kommer till Jönköping för att gå igenom hur utrustningen fungerar med Jonas Kalman och sjukgymnasten Andreas Frostemark.

– Slår det här väl ut kan det bli så att alla lag har detta. Vi vill lägga upp det på ett vetenskapligt sätt. I förlängningen vill vi verkligen se att det gör nytta. Mycket talar för att det gör nytta, det är därför vi vill vara med i studien. Jag hoppas att vi är igång innan höstsäsongen är över, säger Jonas Kalman.