Annons

De yngre pensionärerna tros inte påverka behovet inom äldreomsorgen i lika hög grad som de äldre pensionärerna från 80 år och uppåt. Anne-Marie Hedund berättar att det gjorts en utredning gällande den ökade äldre befolkningen i Jönköpings kommun och att utredningen inom de närmaste dagarna kommer att tas upp i äldrenämnden.

Fram till 2030 ökar antalet äldre i Jönköping ökar med mer än 50 procent. Enligt Karin Pilkvist på socialförvaltningen handlar ökningen om något kring 7 000 80-plussare till runt 11 000 80-plussare.

Så här ser prognosen ut när det gäller de äldre.
Foto: Jönköpings kommun

– Den ökade delen äldre kanske innebär att det behövs fler äldreboenden, men samtidigt finns det fler boendeformer i dag och allt fler äldre väljer att bo kvar hemma med hemtjänst. Men vi ser en brytpunkt kring åldern 85 år och uppåt, säger Anne-Marie Hedlund.

Annons

Hon förklarar att det finns flera olika typer av boendeformer för de äldre i dag, både privata alternativ som att bo kvar hemma utan hemtjänst och att ha biståndsbedömt beslut om hjälp i hemmet.

Kan bli ett mellanboende

Allt beror på vilken typ av hjälp som den äldre behöver. Just nu håller regeringen på att titta på ett lagförslag om en form av mellanboende som politikerna i Jönköpings kommun följer med intresse.

– Kortfattat handlar det om ett äldreboende utan nattbemanning, men med hemtjänst och stöd på dagen. Det blir som ett mellanting till att bo kvar hemma med hemtjänst och att bo på ett särskilt boende med bemanning dygnet runt, förklarar Anne-Marie Hedlund.

I utredningen som snart presenteras kommer den demografiska skillnaden att tas upp.