Annons

Under helgen arrangeras en större tävling i rubiks kub i på Kulturhuset på Tändsticksområdet. 75 deltagare från hela landet – och även utomlands – har kommit till Jönköping för att tävla i 18 olika grenar av rubiks kub.

Bland deltagarna finns både amatörer och proffs och det är nästan så att det går att ta på koncentrationen för den som kommer in i rummet.

Gör med en hand

Annons

14-årige Jonathan Östberg från Göteborg är en av deltagarna. Han tävlar i tio grenar av rubiks kub och har därmed tio olika typer av rubiks kub framför sig. Det är andra gången han deltar i en tävling och han tycker att det är roligt att både få tävla och träffa andra med samma intresse.

– Jag såg på Youtube en som gjorde rubiks kub och det var det som gjorde att jag bestämde mig för att börja med detta. Jag försöker gärna hitta nya sätt att lära mig att lösa kuben, berättar Jonathan Östberg.

Alla kuber har olika namn och den som han upplever som svårast att klara är den som kallas ”Square one”. Den klassiska rubiks kub, kallad ”3x3” klarar han utan problem att klara under en halv minut med en hand.

VM i Paris

Helmer Ewert, en av arrangörerna i tävlingen, förklarar att det svenska rekordet i den klassiska rubiks kub ligger på 6,45 sekunder medan världsrekordet är på 4,73 sekunder.

– I tävlingar har jag själv klarat den kuben på tolv-tretton sekunder. Men hemma är min bästa tid 8,23 sekunder, förklarar han.

Från de olika grenarna går några till både semifinal och final.

I sommar arrangeras VM i rubiks kub i Paris.

Se i filmen hur snabbt Jonathan Östberg klarar rubiks kub.