Annons

Sten-Åke Karlsson tog över som ordförande i HV71 sensommaren 2015, då föreningen hade upplevt en mycket turbulent period med en rad avhopp i både tränarstaben och styrelsen. Frågan är om det behövdes en kris för att tänka på ett nytt sätt.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Peter Gustafsson

– Det är svårt att säga. Men det sägs att det kommer framgång ur kris. Ingen ville ha den utveckling som blev, men det gav samtidigt utrymme för en nystart på ett bra sätt, säger han.

HV71 var, efter sex raka säsonger med uteblivna framgångar, inte en av favoriterna till SM-guldet den här säsongen. Men Sten-Åke Karlsson kände redan i augusti att känslan i laget var den rätta.

– Jag hade förmånen att vara med på resan till Sheffield, och redan då märkte jag att det var en himla bra grupp som håller samman och ställer upp för varandra. Jag kände att det fanns en bra anda och sammanhållning, säger han.

– Det är skickliga individer och bra tränare i laget, men sedan gäller det att kugga i också. De har haft en idé och trott på den och hållit fast vid den. Sedan ska sportcheferna ha en eloge i sitt sätt att jobba, de hittade rätt i mycket.

”Bygga stabil ekonomi”

Annons

HV71:s sportsliga framgångar betyder också mycket för klubbens ekonomi. Varje slutspelsmatch ger mellan en och en och en halv miljon kronor i intäkter, och eftersom det blev nio hemmamatcher i årets slutspel kommer det att bli ett stort plus i resultaträkningen.

– Det är inte färdigräknat än, men det kommer definitivt bli tio miljoner och det kan bli ytterligare ett par miljoner. Vi får inte heller glömma att ett långt slutspel gör att kostnaderna blir större, varje resa till Gävle kostade ett par hundra tusen kronor. Men det var värt att ta flyget dit.

HV71 budgeterar numera utefter grundserien, och det betyder att slutspelet är en ren bonus för ekonomin.

– Vi kommer göra likadant nästa säsong. Vi budgeterar med ett överskott på de matcher vi vet att vi har, resten får bli en bonus, säger Karlsson.

Vad ska ni använda den stora vinsten till?

– Vi ska dels fortsätta utveckla klubben, och då tänker jag bland annat på dam- och ungdomsverksamheten, och dels ska vi bygga en stabil ekonomi så att vi tål motgångar. Vi vet att det kommer en motgång någon gång, och vi ska vara rustade för det. Det får inte bli en överraskning.

Göra arenan attraktivare

HV71 har precis satt igång ett arbete där målsättningen är att göra Kinnarps Arena attraktivare. Men vad som ska göras är för tidigt att säga.

– Vi har precis startat ett arbete för att ha en uppdaterad arena. Vi har tagit fram en plan som ska göra det bra både för sporten och det kommersiella, men jag har inget konkret att komma med redan nu.

Är det aktuellt att bygga ut arenan med fler platser?

– Nej, det handlar mer om att förädla det vi har.

SM-guldet innebär inte att HV71 överger sin långsiktiga plan.

– Ambitionen i år var att bli topp sex och nästa säsong blir det att sluta bland de fyra bästa. Det är ingen ambitionssänkning utan vi jobbar långsiktigt. Vi håller fast vid den plan som vi lade fram för två år sedan, säger Sten-Åke Karlsson, en nöjd och stolt ordförande.