Annons

I juni förra året hittades ett äldre par mördade på sin gård utanför Mantorp i Östergötland. Sedan dröjde det drygt tre månader innan den 24-årige mannen greps i sin bostad i Mullsjö.

Mannen har medgett att han befann sig på brottsplatsen samma dag som paret mördades och att han tagit ut pengar från deras bankkort, men har förnekat inblandning i morden. Han har i stället hävdat paret mördades av andra personer, utan att namnge dessa. I polisförhör medgav han dock att han har fantiserat om att skada och döda andra människor.

"Inga spår från andra"

Åklagaren Heléne Gestrin yrkade, när rättegången avslutades, att mannen ska dömas till livstids fängelse, och Linköpings tingsrätt väljer att gå på samma linje.

"Utredningen har inte kunnat finna några spår på brottsplatsen från några andra gärningsmän. Tingsrätten finner med hänvisning till det nu anförda och vid en sammantagen bedömning att de uppgifter som XX har lämnat vid huvudförhandlingen utgör en ren efterhandskonstruktion där han har försökt anpassa sina uppgifter till vad som har framkommit under utredningen. Hans uppgifter framstår i vissa avseenden närmast som helt osannolika", skriver tingsrätten i domen.

Annons

Mannen genomgick nyligen en rättsmedicinsk undersökning, och eftersom den visade att han inte lider av en psykisk störning kan han dömas till fängelse.

Betala skadestånd

"Sammantaget finner tingsrätten att någon annan slutsats inte kan dras av den förebringade utredningen än att det är XX ensam som har mördat makarna. Brotten har begåtts i makarnas bostad och präglats av ett utdraget händelseförlopp där XX visat särskild hänsynslöshet och råhet samt har morden karaktär av ren avrättning. Tingsrätten finner att det samlade straffvärdet motsvarar lagens strängaste straff, fängelse på livstid", går det att läsa vidare i domen.

Mannen döms dessutom till att betala sammanlagt 615 000 kronor i skadestånd till offrens anhöriga.

– Domen var väntad. Mycket pekade på ett livstidsstraff även om vi ville ha ett tidsbestämt straff. Därför kommer vi att överklaga domen till hovrätten, säger försvarsadvokaten Henrik Lindblom, som pratade med sin agent kort efter att domen föll.

– Jag vill egentligen inte kommentera vad han har sagt, det som sägs stannar mellan oss. Han var informerad om hur förutsättningarna såg ut, men det är klart att det tar när man döms för något som man förnekar.

Domen kan överklagas fram till 30 maj.

I juni i fjol hittades ett äldre par mördade på sin gård utanför Mantorp i Östergötland.
Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Relaterat: Därför namnger vi inte Mullsjöbon